Üzleti tippek

Átadták 2009 Pulitzer-díjait

A The Washington Post négy, a The New York Times című amerikai napilap pedig két Pulitzer-díjat nyert idén; a 2009-es év kiemelkedő újságírói teljesítményeit elismerő kitüntetéseket hétfőn hirdették ki New Yorkban.

Az elsősorban oknyomozó cikkek írásával foglalkozó manhattani központú ProPublica lett az első olyan nonprofit internetes hírszolgálat, amely elnyerte az újságíró szakma legrangosabb elismerését. A The Washington Post és a The York Times az Egyesült Államok vezető napilapjai közé tartoznak, utóbbi 2009-ben öt, előbbi 2008-ban hat kategóriában tarolt. A The Washington Post teljesítményét idén a legjobbnak ítélték a nemzetközi híradás, riport, kommentár és kritika terén, a The New York Times első lett a belföldi és a magyarázó hírek kategóriájában. A 2007-ben alapított ProPublica nyertes cikksorozatában azoknak az orvosoknak a munkájáról számolt be, akik élet-halál döntéseket hoztak egy New Orleans-i kórházban a 2005-ös Katrina hurrikán után.

A Pulitzer-díjakat évről évre a Columbia Egyetem osztja ki egy elismert újságírókból és szakemberekből álló testület javaslatára. Mindegyik elismeréssel 10 ezer dollár pénzjutalom jár, kivéve a közszolgálati kategóriát. Utóbbiban aranyérmet adnak, amelyet idén a bristoli (Virginia) The Herald Couriernak ítéltek oda. A kicsiny, mindössze 29 ezres példányszámú újság a több ezer virginiai földtulajdonos gázkitermelési járadéka körüli visszaélésekről tudósított. A riportok nyomán a kongresszus kiigazító lépést tett.

A kitüntetést – amely a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrzi – 1917 óta ítélik oda. A sajtódíjat lapok és hírügynökségek, illetve azok újságírói kaphatják meg, az elektronikus médiában nem osztanak ki Pulitzert. A díjakról döntő testület az utóbbi években némileg lazított a jelölés szabályain, most már olyan cikkek is versenyezhetnek, amelyek csak az interneten jelennek meg. Az elismerést az újságírói műfajok mellett könyv, dráma és költészet kategóriában is kiosztják. A legtöbb, most már 103 Pulitzer-díjjal a The New York Times büszkélkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik