Üzleti tippek

A Pöttyös a legerősebb hazai márka

A Pöttyös Túró Rudi végzett az első hazai márkaerő rangsor élén. A B&P Braun & Partners Magyarország és a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített kutatás eredményeként kialakult lista második helyén a Coca-Cola, a harmadikon a Danone, míg a negyedik-ötödik helyen a két nagy kereskedelmi tévé végzett.

Magyarország első márkaérték rangsorának élén egy kultikusnak mondható magyar márka, a Pöttyös Túró Rudi végzett. Ez azt jelenti, hogy ez a márka rendelkezik a legerősebb hazai márkaközösséggel. A második helyet a Coca-Cola, a harmadikat pedig a Danone foglalta el. A negyedik és ötödik helyen a két nagy kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 végzett. Jellemző, hogy mindhárom dobogós helyezett márka az élelmiszeripari szektorban aktív, míg az őket közvetlenül követők országosan mindenki által hozzáférhető tévécsatornák.

A Top 10-be választották még a reprezentatív kutatás során megkérdezettek a Tesco, az Adidas, a Nokia, a Nike és a T-Mobile márkákat. A Tesco ezzel a kiskereskedelmi szektor vezető márkája lett, míg a Nokia a hazai info- és telekommunikációs piac legerősebb márkaközösségével rendelkezik. A márkaközösségeket rangsoroló lista négy, egyenlő súlyú dimenzió alapján értékeli a vizsgált márkákat: az adott márkához való kötődés erőssége, az azonosságtudat, a márkaközösség rítusai és hagyományai valamint a közösségi felelősség.

A Pöttyös Túró Rudi listavezető helyezésének egyik oka, hogy a válaszadók mintegy kétharmada, 64 százaléka ehhez a márkához érzi leginkább közel magát. Szintén erős márkaközösségről tanúskodik, hogy a megkérdezettek 51 százaléka leginkább a Pöttyös Túró Rudi fogyasztóival tud azonosulni. Mindennapos helyzet, hogy ismerősünk, barátunk, családtagunk adott termékkategórián belül másik márkára vált. A megkérdezettek legnagyobb arányban a Pöttyös Túró Rudi esetében beszélnék le a márkaváltásról ismerősüket (25 százalék). Fordított helyzetben, vagyis amikor egy másik márkát fogyasztó ismerős szeretne márkát váltani, akkor a válaszadók 44 százaléka próbálná meg rábeszélni, hogy a Pöttyös Túró Rudira váltson.

A második Coca-Cola jelmondata bizonyult az egyik legismertebb szlogennek: a válaszadók 55 százaléka vélte úgy, hogy fel tudja idézni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a márkák mindennapjaink szerves részét képezik, hogy a megkérdezettek negyedének eszébe jutott olyan történet vagy szituáció, amelyben a Coca-Cola fontos szerepet játszott. Szintén a Coca-Cola volt az a márka, amelyről legtöbben gondolták, hogy fel tudnák idézni a logóját, márkajelzését (85 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik