Üzleti tippek

Üzletre hangoltak

Éppen csak, hogy túlélte első néhány évét napjaink legelterjedtebb doménneve, a .com, amelyet első alkalommal 1985. március 15-én regisztráltak. Jelenleg világszerte 84 millió weboldal címében található meg ez a végződés.

Míg Magyarországon az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc ünneplésével voltunk elfoglalva március 15-én, addig a webvilág szereplői egy másik évfordulóra emlékeztek, ugyanis 1985-ben ezen a napon jegyezték be az első .com („commercial” – kereskedelmi, üzleti) kiterjesztésű doménnevet. Az úttörő egy massachusettsi, számítógépes rendszereket készítő cég volt, és bár a Symbolics.com internetes jelölés nem vált világhírűvé, egy olyan folyamat kezdetét jelentette, amely nemcsak áthatja mindennapjainkat, de gazdaságilag is meghatározó lett. Ekkor indult el ugyanis az internet felfedezése üzleti szempontból.

A kezdet igen rögösnek bizonyult, és 1985-ben még semmi nem utalt arra, hogy a .com doménnév meghódítja a világhálót. Abban az évben ugyanis mindössze hat szervezet igényelt .com kiterjesztésű internetes elérhetőséget, és bármennyire is meglepő, akkoriban a .cor (amely a nagyvállalatot jelentő „corporation” angol szó rövidítéséből származik) kis híján népszerűbbnek bizonyult. Még hét évvel később, 1992-ben is csak kevesebb mint 15 ezer .com doménnév volt bejegyezve világszerte, azonban a webböngészők megjelenésével és az internet tömegmédiummá válásával ez a szám viharos gyorsasággal nőni kezdett.

Napjainkra több mint 84 millió internetes címben írják le az említett három betűt a pont után, ezek közül 11,9 millió honlap köthető az elektronikus kereskedelemhez. További 4,3 millió oldal szórakoztató, 3,1 millió pénzügyi jellegű, 1,8 millió pedig sporttal foglalkozik. A .com kiterjesztésű internetes címekben a „home” (otthon) kifejezés a leggyakoribb, 1,2 millióban találkozhatnak ezzel a szóval a netezők, míg az „online” egymillió, a „land” (föld) pedig 891 ezer webcímben szerepel. Ezen adatok láttán talán nem meglepő, hogy a .com domén washingtoni születésnapi ünnepségén – amelyet a kiterjesztés kezelését jelenleg végző cég, a VeriSign szervezett – egy igazi híresség, a volt amerikai elnök, Bill Clinton tartotta a megnyitó beszédet.

A születésnapi parti jó alkalom volt, hogy a résztvevők rámutassanak arra, milyen jelentős szerepet játszik napjainkban az internet. Jelenleg a becslések szerint 1,7 milliárd ember, a világ lakosságának 25,6 százaléka használja a világhálót. A következő három évben várhatóan 500 millióval több netező lesz, és a tavalyi 1,6 milliárdról 2,7 milliárdra nő a világhálóhoz kapcsolódó esz-közök (számítógépek, játékkonzolok, hordozható médialejátszók, intelligens háztartási berendezések, ipari eszközök stb.) száma.

Az elmúlt másfél évtizedben végbement fejlődést jól mutatja, hogy a VeriSign jelenleg naponta 53 milliárd weboldalletöltést regisztrál, nagyjából annyit, amennyit 1995-ben egy egész év alatt. A várakozások szerint ez a szám 2020-ra a 600-800-szorosára nő.

A világháló gazdasági jelentőségére az Information Technology & Information Foundation (ITIF) nevű szervezet tanulmánya mutat rá, amely szerint az internet kereskedelmi hasznosításából évente 1500 milliárd dollárnyi bevétel származik globálisan. Ez több, mint a gyógyszer-értékesítés forgalma, a megújuló energiatermelésbe fektetett pénz, illetve a világ kormányai által kutatás-fejlesztésre szánt összeg együtt. Az ITIF előrejelzése szerint az internet 2020-ra 3800 milliárd dol-lárral járul hozzá a világ gazdaságához, ami több, mint Németország bruttó éves összterméke. A kutatás alapján a .com-os webhelyek jelenleg évente mintegy 400 milliárd dollárral járulnak hozzá a világgazdasághoz, ez az összeg 2020-ra várhatóan eléri a 950 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik