Üzleti tippek

Nő a védelemben

Elkötelezett híve a családnak a VírusBuster Kft. egyik alapítója, többségi tulajdonosa és ügyvezetője, Bozsó Julianna. Női vezetőként kulcsfontosságúnak tartja a hitelesség megőrzését.

Etikusság, emberség, hitelesség, következetesség – sorolja a siker kulcsait Bozsó Julianna, az informatikai biztonsági megoldásokat készítő VírusBuster Kft. egyik alapítója és ügyvezetője. Ráadásul a cégvezető szerint ezek a tulajdonságok nemcsak az üzleti életben hozhatják meg az eredményeket, de a boldog magánélethez is alapvető „kellékek”.
Női vezetőként az informatika többnyire férfiak uralta világában az a tapasztalata, hogy hitelesnek kell lenni ahhoz, hogy boldoguljon. Ennek jegyében soha nem szólt bele olyan dolgokba, amelyekhez nem értett (programozás, fejlesztés). Egy korábbi családi vállalkozásban szerzett tudását hasznosítva, a VírusBuster első kilenc évében a nem szakmai területekkel – kereskedelem, pénzügy, marketing – foglalkozott.

Az, hogy nőként vezető pozícióba került, nem okozott komolyabb gondot, igaz, ezért nagyon keményen meg kellett dolgoznia. Az első néhány évben rendkívül nehéz volt összehangolnia a munkával járó kötelezettségeket a családi élettel, és ha kiskoruk óta nem neveli önállóságra gyermekeit, valószínűleg nem így alakult volna a vállalkozás sorsa sem – emlékezik vissza Bozsó Julianna. Viszont a cég indulásakor éppen tinédzserkorban lévő gyermekek már nem igényelték, hogy édesanyjuk folyamatosan mellettük legyen, így a vállalkozásban sikerült úrrá lenni az első két-három év nehézségein.

A VírusBuster vezetője elkötelezett híve a családnak, amelynek megítélése szerint a nő az összetartó ereje. Elsődleges feladatuk, hogy nőként viselkedjenek, ha ez háttérbe szorul, és csak a karrierépítésre koncentrálnak, akkor nem nőhet fel egy értelmes, jó érzésű új generáció.

A családcentrikus gondolkodást a cégnél is érvényesíti, így például folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülési szabadságon lévő munkatársaikkal, sőt, többen is dolgoztak a társaságnak otthonról, baba mellett. A fejlesztőként tevékenykedő férfiak munkaidő-beosztásában is igyekeztek érvényre juttatni ezt a szemléletet. Igaz, ez nem volt könnyű feladat, hiszen a programozók világában természetesnek számít, hogy viszonylag későn kezdik a munkát, s ennek megfelelően éjszakába nyúlóan dolgoznak. Idővel azonban sikerült megváltoztatni ezt a hozzáállást, így a fejlesztők is családjuk körében tölthetik az estéket.

Bár a cég indulását követő években többször előfordult, hogy hajnali négykor már dolgozott és késő estig abba sem hagyta a munkát, ráadásul a hétvégén sem tudott elszakadni a vállalkozástól, Bozsó Julianna nem tartja magát munkamániásnak. Elmondása szerint, ha valaki jól osztja be az idejét, és tényleg dolgozik a munkahelyén, akkor a napi nyolc óra elég a feladatokra. A VírusBuster vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy ma már nem visz haza munkát. Így az otthon tényleg a kikapcsolódást jelenti, és mivel a gyerekek már felnőttek, több idő marad a hobbira is.

Az utóbbi néhány évben a kutyákkal kötött jó barátságot, négy eb boldog gazdájának mondhatja magát. Imádja a természetet, és előfordul, hogy egy-egy, a szabadban, a kutyák társaságában töltött hétvége végén azon veszi észre magát, hogy sikerült tökéletesen elszakadnia a munkától, és nem azzal foglalkozik, hogy mi lesz másnap az irodában. Rendszeresen sportol, főként úszni szeret, emellett korábban gyakran járt színházba, igaz, az utóbbi időben egy építkezés, illetve a cégnél megszaporodott feladatok miatt erre kevesebb ideje jut.

A VírusBuster viszonylag jól kezelte a recesszió jelentette kihívásokat. A társaság a 2008-as 640 millió forintról tavaly 850 millióra növelte a forgalmát. Nyeresége tavaly 130 millió forint körül alakult, ez 10-20 millióval haladja meg az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik