Üzleti tippek

Elemi érdekek

A gyógyszeriparnak fontos a meg¬felelően képzett szakember¬gárda és a folyamatos utánpótlás – mondta lapunknak Orosz Viktória a Teva pr-vezetője. A társaságot erőfeszítései elismeréséül 2009-ben Kármán Tódor-díjjal jutalmazták.

– Mit jelent az önök számára a Kármán Tódor-díj?

– Az Oktatási és Kulturális Minisztérium álláspontja szerint ez a díj a CSR területén adható legmagasabb szintű elismerés, ezért ezt ez irányú tevékenységünk eddigi legnagyobb sikerének tartjuk. Ez kiváló visszaigazolása annak, hogy olyan területeken igyekszünk támogató, inspiráló szereplőként megjelenni, ahol valóban hosszú távú sikereket érhetünk el.

– Az idén is folytatják markáns szerepvállalásukat az oktatásban?

– Az elmúlt évek során a CSR területén több hosszú távú projektben köteleztük el magunkat nemcsak az oktatás, de a kultúra, a sport és a hátrányos helyzetűek támogatása terén is. Természetesen 2010-ben ezeknek igyekszünk eleget tenni. Az oktatás területén a két legfontosabb tevékenységünk a Romaversitas Alapítványhoz, valamint a Debreceni Egyetemhez köthető. Előbbi keretében évente 25 diák számára nyújtunk ösztöndíjat, továbbá anyagilag is hozzájárulunk a felkészítésükhöz, hogy minél inkább felzárkózhassanak társaikhoz, és eredményesen fejezzék be tanulmányaikat. A Debreceni Egyetemen pedig létrehoztuk a Gyógyszeripari kihelyezett tanszéket, amelynek működési költségeit a Teva Gyógyszergyár Zrt. finanszírozza. Emellett a Szent István Egyetem Gépészmérnöki és a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szervezünk szakmai képzéseket és gyakorlatokat.

– A gazdasági recesszió önöket is érinti. A CSR-területről el kell vonniuk erőforrásokat?

– Szerencsére a CSR-területre korábban előirányzott forrásokat szinten tudjuk tartani.

– Hogyan alakult ki a Teva CSR-stratégiája? A munkatársi kezdeményezések mennyire jutnak szóhoz a vállalat felelős projektjei során?

– A CSR-stratégia legtöbbször nem konszenzusos alapon jön létre, mégis hűen tükrözi az adott szervezet által képviselt értékeket. Esetünkben a személyes és cégvezetői filozófiában gyökerezik mindaz, amit ma a vállalat CSR-tevékenységének nevezünk. Rózsa András vezérigazgató, a Teva magyarországi felépítője a kezdetektől fogva különösen fontosnak tartja a céget körülvevő társadalmi, kulturális környezetet. Ennek megfelelően az elsők között álltunk a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának ügye mellé, akkor, amikor a CSR még szinte ismeretlen fogalom volt Magyarországon. A munkatársak kezdeményezései is kedvező fogadtatásra találnak a menedzsmentnél. Erre a legjobb példa az immár második éve megrendezett „Jótékonysági uzsonna”, amelynek keretében a munkatársak egy része karácsonyi finomságokat készít, a többiek pedig jelképes összegért megvásárolják ezeket. A befolyt összegből két éve a Heim Pál Gyermekkórházban, tavaly a Madarász utcai Gyermekkórházban kezelt gyerekeknek vásároltunk gyümölcsöt, játékokat, könyveket. Az ilyen, szociális érzékenységből táplálkozó akciókat felkarolja a vezetés, és adott esetben az összegyűjtött összeg mellé ugyanakkora részt juttat.

– A hazai gyógyszerész-, illetve vegyészmérnöki szakembergárda utánpótlása komoly kihívásokkal néz szembe?

– A gyógyszeriparban nagyon erős a jól képzett szakemberek iránti igény. Ennek következménye a magasan kvalifikált munkatársakért folyó verseny és a külföldre irányuló „agyelszívás”. Mivel a Teva mintegy 2500 embert foglalkoztat Magyarországon, elemi érdekünk, hogy aktív szerepet vállaljunk a szakemberképzésben. Ennek szellemében tartjuk fenn évek óta működő kapcsolatunkat a Debreceni Egyetemmel, a Szent István Egyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, valamint a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik