Üzleti tippek

Üres oldalak az észt lapokban

Üres oldalakkal jelent meg csütörtökön több vezető észt lap, tiltakozásul az ellen, hogy a kormány büntetőjogi eszközökkel akarja rákényszeríteni az újságírókat informátoraik kiszolgáltatására.

A Postimees napilap, az A:ripa:ev gazdasági újság és az Ohtuleht bulvárlap üres címlappal került a kioszkokba, de az Eesti Pa:evaleht napilap, továbbá az Eesti Ekspress és a Maaleht képes hetilapok is üresen hagyták egy-egy oldalukat.

Akciójuk Rein Lang igazságügyi miniszternek “a sajtóforrások védelméről” elnevezéssel benyújtott törvényjavaslata ellen irányul, amelynek elfogadása az észt újságírók egyesületének és a lapkiadók szövetségének bírálata szerint is gyakorlatilag lehetetlenné tenné az oknyomozó újságírást Észtországban. Lang ezzel szemben egy jelentős joghézag betöméseként védelmezi javaslatát. A balti országban már létezik egy ilyen jogszabály a televíziós újságírókra vonatkozóan. A tévécsatornák ennek értelmében a bíróság kérésére kötelesek feltárni információik forrását.

Az új törvényt április 7-én fogják szavazásra beterjeszteni a tallinni parlamentben. Észtország eddig az egyik legnagyobb sajtószabadsággal rendelkező országnak számított az egykori kelet-európai szocialista tömb utódállamai között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik