Üzleti tippek

Kisebb bevételre számít a Magyar Telekom

Öt-hét százalékkal kisebb bevétellel számol az idén a Magyar Telekom, mint tavaly, de a csökkenésben benne van a macedóniai és montenegrói árfolyamváltozások várható alakulása is, a tisztított bevétel viszont ugyanakkora lesz, mint 2009-ben - mondta Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes.

Thilo Kusch a piacról elmondta, hogy a lakosság folyamatosan racionalizálja távközlési költését. A telekommunikációs piac eddig három-hat hónapos késéssel reagált a bruttó hazai termék (GDP) csökkenésére. Ebből következően a második félévben már javulásra számít a csoport. Ugyanakkor még most sincs egyértelmű jele, hogy a vállalati szektorban gyors javulás következne be.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója a távozásával kapcsolatos híreket kommentálva közölte: fals információk ezek. Hozzátette: érvényes szerződése van 2011 decemberéig. “Az a szándékom, hogy minél tovább vezessem a céget, élvezem a munkámat, nagyon izgalmas feladat. Munkámat az igazgatóság is támogatja” – tette hozzá.

A montenegrói és a macedón, külső szervezetek által is vizsgált szerződésekkel kapcsolatban elmondta: kidolgozták azt a módszertant ami a jövőben megakadályozza, hogy ilyen szerződések köttessenek.

Több vizsgálat még folyamatban van

A társaság korábban az éves jelentésben közölte, hogy a vizsgálat költségei tavaly 6,398 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 5,42 milliárd forinttal. A februári közlemény szerint több hatósági vizsgálat még folyamatban van, s a társaság egyelőre nem tudja megítélni, hogy ezek mikor zárulnak le, s hogy mi lesz a végső kimenetelük, illetve hatásuk a pénzügyi beszámolóikra vagy működési eredményeikre. A hatóságok büntető és/vagy polgári jogi szankciókat is alkalmazhatnak.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az amerikai ügyvédi iroda, a White and Case vizsgálata már lezárult decemberben. A megállapítások alapján az amerikai hatóságokkal most kezdőnek azok a tárgyalások, amelyek során megállapodhatnak a vizsgálat végleges lezárásáról, aminek azonban lehetnek anyagi következményei.

Nem változik az osztalék

Thilo Kusch az osztalékpolitikáról elmondta: nincs ok a megváltoztatására. Christopher Mattheisen hozzátette, hogy a piacon vannak nehézségek, de ezt az időszakot “ki kell húzni”, mert a befektetőknek szüksége van az osztalékra. Thilo Kusch elmondta: a vezetékes, illetve a hang alapú piac szűkül, ezért új bevételi forrásokat kell keresni, például a televíziózás és a szélessávú internet szolgáltatás területén.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette: az elmúlt években és most is költségcsökkentést és a különböző rendszerek, például a számlázás és az ügyfélkapcsolat modernizációját hajtották és hajtják végre, s az idén a tizenkét informatikai támogató rendszer helyett csak négy lesz, ami jelentős megtakarítást hoz.
Kérdésekre válaszolva elmondta: a Magyar Telekom nem akar energiaellátó lenni, de részt akar venni az erre épülő kommunikációs rendszerek kiépítésében, például a díjcsomagok kialakításában vagy a számlázásban, illetve az ügyfélmegtartásban. A T-Home márka például alkalmas arra is, hogy a telekommunikációs szolgáltatásokon túl más típusúakat is nyújtson.

Thilo Kusch a saját részvények vásárlásáról elmondta, ez elvi lehetőség. A menedzsmentnek nincs szándékában a vásárlás, de a közgyűléstől felhatalmazást kell kérni hozzá, ezért szerepel ez a napirenden. Az elnök-vezérigazgató a válságról elmondta: romlott a fizetési morál, amit mutat az is, hogy értékben 0,9 százalékról 1,5 százalékra nőtt a kétes kintlévőségek aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik