Üzleti tippek

Sanyarú a vidéki újságírók sorsa

Egzisztenciálisan és szakmailag is súlyos veszélybe kerültek a megyei napilapok szerkesztőségeiben dolgozó újságírók, a kiadók tulajdonosai ugyanis az egész gazdaságot sújtó válságra hivatkozva, nem először, szigorítják munkakörülményeiket - állapította meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekvédelmi bizottsága állásfoglalásában.

Mint azt a magyar sajtó napja előtt kiadott kommünikében kifejtették, néhány helyen még tartanak a kollektív szerződésekről szóló egyeztetések, de az már világosan látszik: a megyei napilapokat 20-25 százalékkal kevesebb újságírónak kell majd elkészítenie, mint korábban. Azoknak, akik nem kerültek az elbocsátottak listájára, a korábbi bérükért kell teljesíteniük az “irreálisan magas normákat” .

Kitérnek arra is, hogy a központi kiadói direktívákat csaknem mindenütt a főszerkesztők hajtják végre, s kicsi mozgásterük. A központi szerződésekben ugyan nincsenek rögzítve a teljesítménykövetelmények, de minden újságírónak havonta legalább 75 flekknyi szöveget kell megírnia ahhoz, hogy megkapja az -“amúgy is igen szerény” – alapfizetését. A megyei lapok többségénél a norma alatti teljesítményt 20 százalékos alapbércsökkentéssel, a több hónapos alulteljesítést elbocsátással büntetik.

A MÚOSZ érdekvédelmi bizottsága felhívással fordul a megyei lapok kiadóihoz, kérve, hogy a válság terheit ne hárítsák kizárólag az újságírókra. Egyúttal együttműködésre kéri az összes újságíró-szervezetet annak érdekében, hogy sürgősen tárgyalásokat kezdhessenek a hazai kiadók vezetőivel, majd felvehessék a kapcsolatot a külföldi anyacégek vezetőivel, illetve az ottani szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel a magyarországi regionális sajtóban kialakult kritikus helyzetről – zárul a kommüniké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik