Üzleti tippek

Közösségi ember

A kitartás, a kemény munka és a megfelelő alázat a siker kulcsa Holman Endre, a Generál Média Kft. társalapítója szerint. A többek között a MyVIP.com-ot és a Mellesleg.hu-t is működtető cég tavaly megduplázta forgalmát és munkatársai számát.

Szerencsés ember Holman Endre, a Generál Média Kft. társalapítója, saját bevallása szerint ugyanis a munkája egyben a hobbija is, így aztán munkahelyén valóban szívvel-lélekkel vághat bele az új feladatokba. Ráadásul, mint mondja, szabadidejében is a munkával foglalkozik, ami komoly előnyt jelenthet az üzleti életben, hiszen így több idő jut a döntések meghozatalára.

A ma már több tucat weboldalt – köztük a mintegy 2,8 millió tagot számláló MyVIP.com közösségi oldalt, a Mellesleg.hu-t, a Love.hu-t – üzemeltető Generál Média Kft. története 2000-ben indult, ekkor érezte úgy Holman Endre, hogy elérkezett az idő egy saját vállalkozás gründolására. A döntést követően már nem habozott sokat a megvalósítással, testvérével, Holman Jánossal 2000 decemberében létrehozták a Mellesleg.hu weboldalt. A hódmezővásárhelyi vállalkozó elmondása szerint már ekkor komoly üzleti megfontolás volt a mögött, hogy az internetes piacon próbálkozott, így hosszú távú tervekkel vágott bele a munkába.

Sem a vállalkozó szellem, sem a műszaki érdeklődés nem áll távol a családtól – eleveníti fel a gyökereket a cégalapító. Édesapja egyéni vállalkozóként tevékenykedett, ráadásul műszaki beállítottságú ember, és az ő példáján tanulta meg, hogy a heti hét nap munka meghozza a sikert. Ilyen háttérrel talán nem meglepő, hogy Holman Endrében már egész fiatalon megfogalmazódott a gondolat, hogy informatikával szeretne foglalkozni.

Ennek jegyében az érettségit követően egy informatikai cégnél kezdett dolgozni, ahol a vállalkozás weboldalának kialakítását, fejlesztését kapta feladatul. A társaság vezetésének döntése meghatározónak bizonyult az életében, ugyanis ekkor jött rá arra, hogy ez az a terület, ahol otthon érzi magát.
Természetesen az inspiráló családi háttér és a jó ötlet önmagában kevés ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen. Ehhez – a tevékenységi körtől függetlenül – elsősorban három dologra van szükség Holman Endre megítélése szerint: kitar-tásra, kemény munkára és megfelelő alázatra. Ha ezek nincsenek meg valakiben, nem lehet sikeres sem a magánéletében, sem a munkájában.

A kemény munka és a következetes vállalatvezetés meghozta a sikert. A társaság tavaly megduplázta bevételét és munkatársai létszámát 2008-hoz képest, és 14 weboldalt indított. Az idei tervekben újabb duplázás szerepel, ezúttal az alkalmazottak számát illetően, a cégcsoport bevételét azonban ennél is nagyobb mértékben szeretnék növelni. Ezt részben új üzletágak elindításával igyekeznek elérni, emellett pedig közel 30 tematikus weboldallal bővül majd a vállalat portfóliója, ez pedig szintén komoly növekedést hozhat a bevételben.

A hazai online piacra a széthúzás jellemző Holman Endre szerint, ami rövid távon ugyan segítette a vállalkozásuk növekedését, de hosszú távon ez a magatartás tönkreteszi az ágazatot. A külföldi, nagy látogatottságú oldalak ugyanis meg-szerzik a hazai bevételek nagy részét, amelyeket ki is visznek az országból, és nem lesz tőke új tartalmak készítésére.

Egy jó vállalkozáshoz egy jó vezetőre is szükség van, akinek nemcsak a munkában, de emberként is példamutatónak kell lennie. Ennek jegyében soha nem követel többet, mint amennyit saját maga is meg tud csinálni, igaz ugyanakkor, hogy mindenkiből megpróbálja kihozni a maximumot – vázolta vezetési stílusát. A siker szempontjából különösen fontos a csapatszellem, mert az egyszemélyes hadseregek nem viszik előre a

Ajánlott videó

Olvasói sztorik