Üzleti tippek

Tovább dagad a csődhullám

Emelkedik a cégbezárások száma, nem hagy alább a csődhullám – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató februári jelentéséből.

Az Opten szerint a cégfelszámolások számának remélt stagnálása helyett további megszűnésekkel kell számolnunk, ami a válság elhúzódását jóslók véleményét támasztja alá. Februárban emelkedett mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest, amikorra a válság csúcspontját jósolták.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója jelezte: februárban ugyan valamelyest csökkent a cégbezárások száma a januári adatokhoz képest, de ez nem tudható be javulásnak, vagy a válság alábbhagyásának. Az év második hónapjában országosan 1216 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez 128-cal – 12 százalékkal – több, mint egy évvel korábban.

1374 cég lehúzza a rolót

2010 februárjában a végelszámolások száma az év első hónapjához képest másfélszeresére nőtt. Míg a tavalyi év hasonló időszakában 1236 cég bezárását határozták el a tulajdonosok, addig idén már 1374 vállalatnál döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót. „A hitelezők szempontjából a végelszámolások számának emelkedése akár pozitív is lehetne, természetesen csak abban az esetben, ha a felszámolások száma ezzel párhuzamosan csökkenne. Ám az előző év hasonló időszakához viszonyítva sajnos mindkét érték hasonló ütemben, 11 százalék körüli mértékben nő” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Éves összehasonlításban továbbra is csökkenő tendenciát mutat az új vállalkozások számának alakulása. Míg tavaly ugyanezen időszakban 4341 céget alapítottak, idén ez a szám 4057-re módosult, ami 7 százalékos visszaesést jelent. „A cégalapítási hajlandóság folyamatosan csökken, de ez nem tekinthető negatív tendenciának: tudjuk be inkább a realitások felismerésének” – értékelt Csorbai Hajnalka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik