Üzleti tippek

Mérleg híján felfüggesztik az adószámot

Az adóhivatal 2010. január végéig több mint ötezer felszólító levelet küldött a beszámoló benyújtását elmulasztó adózók részére, és csak 2500 esetben rendelte el határozatban az adószám felfüggesztését - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A határozatok közül 1500 emelkedett január utolsó napjáig jogerőre, a felfüggesztés időtartama 60 nap. Ez január végéig mintegy háromszáz adószám esetében járt le. Az adóhatóságnak még nincs pontos adata arról, hogy az érintett cégek közül hány társaság pótolta e hiányt, illetve hány esetben kellett a cég megszűntté nyilvánítását kezdeményezni a cégbíróságnál.

A cégbíróság minden külön felszólítás nélkül törli a cégjegyzékből a mérleg benyújtását elmulasztó vállalkozásokat az adóhatóság megkeresésére. Tavaly óta az APEH ellenőrzi, a vállalkozások eleget tesznek-e a számviteli törvény előírásainak. Amennyiben az adóhatósági eljárás eredménytelen, a hivatal a cégbírósághoz fordul a vállalkozás törléséért, és az adóhivatal értesítésétől számított 15 napon belül meghozza a megszűntté nyilvánító és a kényszer-végelszámolást elrendelő végzést.

A Fővárosi Cégbíróságon a lapnak elmondták: a múlt évben több mint 15.200 törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a cégbíróságon amiatt, mert a vállalkozást vagy nem találták, adatai nem bizonyultak valósnak, illetve nem tartották be a szervezetre és működésre vonatkozó jogszabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik