Üzleti tippek

Mol- és OTP-vezetőket hallgatnak ki?

A volt horvát gazdasági miniszter állítólagos titkos megállapodása a Mollal is oka annak, hogy Mol- és OTP-vezetőket is be akar idézni tanúként a horvát korrupcióellenes ügyészség - legalábbis egy osztrák gazdasági lap értesülése szerint.

A jelek szerint Mol- és OTP-vezetőket is be akar idézni tanúként a horvát korrupcióellenes ügyészség a Podravka-ügyben – tudósított szerdai számában egy osztrák gazdasági lap.

Az élelmiszeripari vállalat volt három volt vezetőségi tagja és a Fima brókercég vezetője előzetes letartóztatásban van gyanús hitelügyletek miatt. A Wirtschaftsblatt zágrábi értesülése szerint a hatóság újabb tanúk meghallgatását kezdeményezte, a lap szerint OTP- és Mol-vezetőkről lehet szó.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát hivatal tavaly októberben kezdett nyomozni a legnagyobb horvát élelmiszeripari vállalatnál sikkasztás gyanúja miatt. A gyanú szerint a részben állami tulajdonban lévő, a tőzsdén jegyzett cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel – a vállalat pénzeszközeit felhasználva – felvásárolták a vállalat részvényeinek 25 százalékát.

“Különös” hitelszerződés

A múlt héten vált ismertté egy “különös” hitelszerződés az OTP és a Podravka között, amely mögött Damir Polancec volt horvát gazdasági miniszter és a Mol közötti megállapodást sejtenek – írta a Wirtschaftsblatt. Beszámolója szerint a Podravka úgy vett fel az OTP-től tavaly 34 millió euró hitelt saját részvények vásárlására, hogy arra a horvát INA olajipari vállalat részvényei jelentették a fedezetet, noha a Podravkának nem voltak INA-részvényei.

Az osztrák lap idézett egy Mol-szóvivőt, aki azt mondta, a vállalatot eddig nem keresték meg a horvát hatóságok. A magyar energiaipari vállalat bármikor kész együttműködni a hatóságokkal, és cáfolja a sajtóban felhozott vádakat – jelentette ki. Az OTP azt közölte, hogy minden vitatott szerződést eljuttattak a hatóságokhoz, és hogy minden törvényi előírást betartanak.

Stjepan Mesic horvát elnök korábban arról beszélt: jónak látná, ha nyilvánosságra hoznák a Podravka és az OTP szerződését, hogy fény derüljön arra, volt-e köze a horvát kormánynak és a Mol-nak a megállapodáshoz. A horvát elnök többek között arra volt kíváncsi, ki döntött az INA olajtársaság irányítási jogának átruházásáról a Mol javára.

A Mol és a kormány tavaly januári megállapodása alapján az INA működtetéséért az abban 47,2 százalékos részesedéssel rendelkező magyar vállalat lett a felelős.

Titkos megállapodás?

A Hina horvát hírügynökség korábban olyan sajtójelentéseket idézett, amelyek összefüggésbe hozták a horvát kormánynak a Mollal folytatott tárgyalásait az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel. A Hina által idézett sajtóbeszámolók szerint Polancec titkos megállapodást kötött a Mollal és a Mol-résztulajdonos OTP-vel, amelynek értelmében az INA kezességet vállal az OTP által a Podravkának nyújtott hitel visszafizetéséért.

Az OTP az elnöki javaslattal kapcsolatban közölte: mindenben eleget tesz a törvényi előírásoknak, és a külföldi társintézményekkel együttműködő magyar hatóságoknak átadta a kért dokumentációkat. Kiemelte: a bank üzlet- és üzemvitelében konzervatív módon, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően jár el. A hitelintézet jogkövető és etikus intézményként messzemenőkig betartja az üzleti és a banktitokra vonatkozó törvényi előírásokat, az összes üzleti partner érdekében – állt a bank közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik