Üzleti tippek

A fiatalok divatja a Valentin-nap

A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb – derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a hazánkban jelenleg is újdonságnak számító Valentin- (vagy magyarul: Bálint-) nap bár nagyon divatos, de közel sem nevezhető általánosnak. Ezt az „ünnepet” elsősorban a legfiatalabbak, vagyis a 15-19 évesek tartják igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik. Míg például az Egyesült Államokban a háztartások 65 százaléka legalább küld néhány üdvözlőlapot, vagy 32 százalékuk virágot vesz a párjának, addig hazánkban a Valentin-napot nem ünnepli széles kör: mindössze a felnőtt lakosság harmada.

Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal töltik el ezt a napot. Néhányan viszont azt állítják: egyedül is megünneplik február 14-ét.

Nagyvárosi hóbort

Az ünnep elfogadottsága szintén csekély – a május 1. és Pünkösd mellett ennek a napnak a legkisebb a jelentősége honfitársaink körében (mindössze tízből hárman tartják ezeket fontosnak). Sokkal inkább ragaszkodunk a hagyományos ünnepeinkhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz (itt már tízből kilencen tekintenek úgy az ünnepre, mint fontos eseményre). A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el – tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben. Február 14-e főleg a városban élők számára vált jeles nappá – főként Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, míg a kistelepülésen élők többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitől.

Az ünnep főként a nőknek fontos. Ugyanakkor azok a férfiak, akiknek a párja készül a szerelmesek napjára, szintén vásárolnak valamilyen ajándékot. A hölgyek jobban szeretik valamilyen saját készítésű ajándékkal meglepni párjukat, míg az urak inkább ragaszkodnak a hagyományos kereskedelmi formákhoz – így nem meglepő, hogy úgy tűnik, sokkal több férfi vásárol ajándékot Valentin-napkor, mint nő.

Kevesen ismerik az ünnep eredetét, vagyis a 270-ben, éppen február 14-én kivégzett Szent Valentin pap történetét. Míg például a karácsony eredetének (helyes) ismerete 86 százalék, a húsvété 78 százalék, addig a Valentin-nap ismeretének az aránya bőven 5 százalék alatti. Legkevésbé a Valentin-nap esetében említik a válaszadók, hogy eszükbe jutna az ünnep eredeti tartalma – amely nyílván nem is váratlan az igen alacsony ismertség mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik