Üzleti tippek

Bekeményített a kormány – 8,6 milliárd az orosz államtól

Lehívja a Malév Vagyonkezelő Kft. a 32 millió eurós bankgaranciát az orosz állami banktól, ám ez messze nem oldja meg a Malév helyzetét, s komoly kérdéseket vet föl a légi cég jövőjére nézve.

A Malév Vagyonkezelő Kft.-nek le kell hívnia a Vnyesekonombank 32 millió eurós bankgaranciáját – így döntött az MTI híradása szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán.

Az MNV Zrt. már 2009 májusában megpróbálta lehívni a 32 millió euró (nagyjából 8,6 milliárd forint) bankgaranciát, de valószínűleg a pénzügyminiszter határozatára 2009 augusztusában a behajtást felfüggesztették, amit a magyar-orosz kormányközi tárgyalásokkal indokoltak. (Azért szükségesek kormányközi tárgyalások, mert kisebbségi, 49 százalékos tulajdonos egy orosz állami bank). A kormányközi tárgyalások azonban – mint az korábbi hírünkből ismert – nem vezettek eredményre.

Bukja az állam a hiteleit?

A bankgarancia a fizetési biztosítékok egyik típusa. Általában más az adós, s más a bankgaranciát nyújtó bank, így volt ez a Malév esetében is, amíg a finanszírozó állami bank nem lett a kisebbségi tulajdonos. S minthogy állami bankról van szó, végső soron az orosz államot terheli a bankgarancia lehívása.

A bankgarancia lehívásával természetesen nincs megoldva a Malév helyzete. „A Vnyesekonombank (VEB) azért lépett be tulajdonosnak, mert próbálja menteni a menthetőt. Refinanszírozásról van szó, VEB nélkül már nem lenne Malév. Bármikor dönthet úgy a bank, hogy kiszáll. Akkor már felszólító módban lesz ott a kérdés, hogy van-e magyar tőke, amely beszáll, vagy vegyük tudomásul, hogy a Malév eltűnik, és az állam bebukja a hiteleit” – mondta korábban a Figyelőnek Költő Magdolna, a Malév többségi tulajdonosa.

Mire garancia a bankgarancia?

A Malév Vagyonkezelő Kft. mérlegét, amely a mintegy 8,6 milliárd forintos bankgaranciát kapja, nyomja a mintegy 20 milliárd forintos, 2017 végén lejáró állami hitel.

Ennek a hitelnek a kamatait, a tőketörlesztést s a vagyonkezelő kft. működési költségeit azok a díjak fedezték volna, amelyeket a vagyonkezelő a Malévtól kapott volna a márkanév használatáért, illetve repülőgép-bérleti díjként, de ezt több mint egy éve nem teljesíti a Malév – írta korábban az MNV lapunk kérdésére.

A Malévnál 2008-ban a mérleg szerinti eredmény mínusz 14,5 milliárd forint, az üzemi tevékenység eredménye mínusz 10,7 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik