Üzleti tippek

Újabb csúcsra juthat a cégek fizetésképtelensége

Az idei évben újabb csúcsra kerülhet a magyar vállalatok fizetésképtelensége, azonban a cégek minősítésének romlási üteme már lelassult - áll a Dun and Bradstreet Hungária Kft. (DB) kockázatkezelési szakértő az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.

A DB szerint idén a legkockázatosabb iparág az építőipar és a szállítmányozás mellett a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és a bútorgyártás lesz, míg a legkisebb kockázatot a humán-egészségügyi, szociális ellátás szektorban működő vállalatok képviselnek.

Az elemzés kiemelte: a fizetésképtelenségi eljárások száma 2009-ben ismét rekordot döntött, bár az eljárások számának növekedése elsősorban cégek számának emelkedése miatt következett be. Tavaly a bedőlési valószínűség, a működő cégekre vetített fizetésképtelenségi eljárások aránya is növekedett: 2007-ben a cégek 2,21 százaléka, 2008-ban kis növekedést követően 2,34 százaléka, míg 2009-ben drasztikusabb növekedés után a vállalkozások 2,84 százaléka nem tudta szállítóit fizetni, és így fizetésképtelenségi eljárás indult ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik