Üzleti tippek

Magyar kiadó jelentetné meg az erdélyi hetilapot

Márciustól ismét kapható lesz Kolozsváron az Erdélyi Napló című polgári hetilap, amelyet egy Magyarországon bejegyzett lapkiadó tervez kiadni.

A Krónika című erdélyi napilap írása szerint a folyamatosan anyagi gondokkal küszködő, Kolozsváron szerkesztett kiadvány augusztus óta tűnt el a standokról, legutóbb 2500 példányban jelent meg – derül ki az MTI összeállításából. Makkay József főszerkesztő a lapnak elmondta: az Erdélyi Naplót egy Magyarországon bejegyzett lapkiadó cég fogja újraindítani, melynek nevét egyelőre nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

“Rendszeresen pénzügyi problémákkal küszködtünk, mivel ellenzéki beállítottságú, nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) holdudvarába tartozó lapként tartottak nyilván, s így támogatásokat sem kaptunk” – magyarázta a főszerkesztő. “Mivel nem találtunk romániai magyar lapkiadót, így magyarországi cégekkel tárgyaltunk, és ma úgy tűnik, révbe jut a lap sorsa” – tette hozzá.

Makkay József közölte: a lap a jövőben is konzervatív beállítottságú politikai-közéleti hetilap marad. A tervek szerint a korábbi 16-ról 24 oldalasra bővítenék oldalszámát, és A4-es formátumban jelenne meg. Bővítenék ugyanakkor a szerkesztőségi stábot is: a főszerkesztő elmondása szerint míg az utóbbi hónapokban, “a túlélési időszakban” mindössze két-három újságíró dolgozott az Erdélyi Napló összeállításán, az újraindítást követően várhatóan 7-8 szakember foglalkozik majd ezzel a munkával.

Az Erdélyi Napló napilapként indult 1990-ben Nagyváradon, majd a terjesztési hálózat hiánya miatt néhány hónap után leállt. Egy évvel később, immár hetilapként indult újra, 2004-től pedig az akkori főszerkesztő, Dénes László távozása után Kolozsvárra költözött, és a helyi Kalauz Kft. kiadásában jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik