Üzleti tippek

A takarmányiparban terjeszkedik a Csányi-csoport

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó szingapúri CSIM Pte. Ltd. teljes egészében megvásárolja a takarmánygyártó Tendre Kft.-t.

A CSIM és a Tendre másik 50 százalékának tulajdonosa, a Forrás Nyrt. 2009 júliusában kötött szerződést, amelynek értelmében a CSIM megvásárolná a Tendre Takarmányipari Kft. másik 50 százalékát is. A CSIM Szingapúrban bejegyzett vállalkozás, amelyet 2008 végén a Csányi-csoportot összefogó Bonitás 2002 Kft. hozott létre, az egyedüli irányítást 77 százalékos tulajdoni hányaddal megtartva.

A CSIM alá rendezett cégcsoporthoz tartozik többek között a Tendre Kft., a Sole-Mizo Zrt., a Dalmandmen Zrt., a Bóly Zrt., a Pick Szeged Zrt., a Csányi Pincészet Zrt., a Bonafarm Zrt., a Fiorács Kft.. A CSIM az apportált társaságok felett gyakorol vagyonkezelői tevékenységet.

A GVH szerint az összefonódásnak nem lesz káros hatása a piaci versenyre, tekintettel arra, hogy a felek takarmánypiacon elért mennyiségi részesedése viszonylag alacsony.

A GVH közleménye szerint a Tendre Kft. egy másik összefonódásban is érintett volt, hiszen megvette a fuvarozással foglalkozó Foring Kft-t. Utóbbi esetben azonban elmulasztotta a versenyhatóság engedélyét kérni, így 5 millió forint bírságot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik