Üzleti tippek

A spórolás okozta a Saab vesztét

Az elmaradó modellváltások, és a sok Opel-alkatrész használata vezetett a 63 éves Saab autógyár felszámolásához.

Megszünteti a Saabok gyártását a General Motors, miután nem talált vevőt a svédországi autógyárra – jelentette be a cég pénteken.

Amikor a GM megvásárolta a Saabot, terveiben az szerepelt, hogy ez lesz az amerikai óriáscég európai luxusmárkája. Csakhogy a karakteres autók kevés vásárlót vonzottak, a rossz gazdálkodási adatokon pedig a GM úgy kívánt változtatni, hogy egyre több Opel-alkatrészt épített a svéd autóba, és ezzel együtt átlagosabbá tette a Saabok formavilágát. Ez az út nem vezetett sehova: a régi Saab-vásárlókat elidegenítették, újakat pedig nem vonzottak – írta a Saab hanyatlásáról Jorn Madslien, a BBC szakújságírója.

Hasonló kritikát fogalmazott meg az amerikai óriáscéggel szemben a Nomura szakértője, Michael Tyndall. A Saab spórolni akart a beruházásokon, nem frissítette időben modelljeit, ezért az iparág elment mellette: a gyár 9-5-ös modellje több mint tíz éve van a piacon, míg a legtöbb gyártó 5-6 évente frissíti kínálatát – mondta a BBC-nek.

A Saab 3400 embert foglalkoztat Svédországban, rajtuk kívül mintegy 8 ezer állás kerül veszélybe a cég beszállítóinál. A svéd kormány a döntés bejelentése után sajnálkozott ugyan, de eszébe sem jutott megmenteni a versenyképtelen autógyárat.

A Saab repülőgépgyárat 1937-ben alapították; a vállalat 1946 óta gyárt autókat is. 1990-ben az autógyártó részleg különvált, 2000 óta a Saab egyetlen – és egyben utolsó – tulajdonosa a General Motors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik