Üzleti tippek

A tapasztaltaké a jövő

Sok ügyfél rájött, hogy a multi-nacionális ügynökségi háttér nem garancia – mondta Fabricius Gábor, a Republic Group Creative Directora, aki politikai megbízások helyett inkább a versenyszférára koncentrál.

– Az utóbbi időben változások voltak a Republicnál. Ez személycseréket, strukturális átalakulást jelent?

– A Republic Group ma Magyarországon a legtapasztaltabb reklámügynökség. Ez komoly állításnak hangzik, ám alátámasztom: a nagy öregek már nem tevékenykednek napi szinten, a multinacionális ügynökségeknél pedig nem azzal dolgozol, aki a referenciát készítette. A többieknek sajnos nincs komoly tapasztalatuk, éppen ezért sok márka küzd az ügynökségével. Mi vagyunk az egyedüliek, ahol tizenkét éve stabil az ügyvezetés és a kreatívvezetés, azaz a szolgáltatás. Egyedül mi dolgoztunk három telekommunikációs cégnek, öt banknak, több tucat FMCG-vállalatnak, az energiaszektornak és a gyógyszeriparnak. Nálunk az ügyfél olyan támogatást és munka iránti alázatot kap, amit máshol nem. Ezt a piaci pozíciót reagáltuk le: érkezett egy megbízható Head of Art a Leo Burnettől Kalász Ádám személyében, ő foglalkozik a kreatív szolgáltatásokkal.

– Az ön feladatköre változott?

– Többet dolgozom személyesen az ügyfeleimmel, együtt gondolkodom velük, kidolgozom a kreatívstratégiát, társuk vagyok a tervezésben, tárgyalásokban. A konkrét kivitelezésnél pedig kontrollerszerepem van. Abban nem változott semmi, hogy tisztelem az ügyfeleimet és alázatos maradtam a kihívásokkal kapcsolatban, bármilyen méretű projektről is van szó.

– A válság a Republicot is érintette? Veszítettek ügyfeleket?

– Sajnos az ügyfelek veszítettek piacot, ennyiben – áttételesen – bennünket is érintett a recsszió.

– Milyen évet vár jövőre?

– Sokkal több tendermeghívásra számítunk, mert látjuk, hogy sokan elégedetlenek. Az ügynökségek az ügyfeleket általában barátkozással, az emberi oldallal próbálják megfogni, nem a szakmaival. Azt gondoljuk, hogy egy nehéz időszakban tapasztaltabb ügynökségeket érdemes megkérdezni.

– Milyennek látja ma a reklámügynökségek piacát, és mi várható a közeljövőben?

– Az elmúlt években többször dolgoztunk multinacionális ügynökségek helyett kreatív stratégia kialakításában. Publicis-, Grey- vagy BBDO-ügyfelek kerestek meg azzal, hogy bár van ügynökségük, mégis szeretnének stratégiát, ötleteket. Ez azt bizonyítja, hogy a piacon sokan rájöttek: nem garancia a multinacionális ügynökségi háttér. Sőt, gyakran folyamatosan cserélődő, nehezen megfogató tapasztalatú társaságról van szó, amely nemzetközi szerződéseivel ügyesen eladja magát. Persze, tisztelet a kivételnek…

– A magyar ügynökségek soha nem remekeltek a nemzetközi reklámversenyeken, az idén különösen nem. Mi erről a véleménye?

– Nem csillogó nemzetközi kreatív versenyekkel foglalkozom, hanem az ügyfeleim kihívásaival. Ez a munkám. Majd ha az ügyfelem azt akarja, hogy nyerjünk nemzetközi díjat, akkor azon leszek. Amikor volt ilyen elvárás, akkor nyertünk is Cannes Golden Media Liont, egyedüliként a magyar független ügynökségek közül. Az persze nem segít, hogy vannak ügynökségek, amelyek kijelentik, hogy nem tendereznek, hiszen ez versenyszféra. Beszélnek a chemistryről, hogy az ügy-fél-ügynökség kapcsolatában az a legfontosabb, és ezzel elveszik a figyelmet a lényegről. Pszichésen blokkolják az ügyfelet a tendereztetésben, a piacon fellelhető legjobb anyag szakszerű kiválasztásában.

– Közelednek a választások. Mi határozza majd meg a pártok kommunikációját, milyen kampányokra számíthatunk?

– Kényes politikai helyzet alakult ki Magyarországon, sokféle pozíció és különböző kommunikációs hangnem. A politika ilyen mérvű agresszív jelenléte és a korrupció fárasztja az embereket, sajnos nehezebben koncentrálnak a munkára, a lényegre.

– Ha megkeresné valamelyik párt, vállalnák a feladatokat?

– Megkeresett, nem vállaltuk. Mi a versenyszférának szolgáltatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik