Üzleti tippek

160 millióra büntették a gyógyszerpiacot

Összesen mintegy 160 millió forint bírságot szabott ki az idén az Egészségbiztosítási Felügyelet (EFB), ennek döntő részét a gyógyszerpiacon kirótt pénzbüntetés teszi ki, amely több mint 112 millió forint - közölte Holchacker Péter, a felügyelet elnökhelyettese szerdán Budapesten.

A legnagyobb bírságot, 20 millió forintot egy gyógyszercéggel szemben szabták ki, mert a társaság hosszú ideig mindenféle engedély nélkül végzett gyógyszerismertető tevékenységet – mondta a háttérbeszélgetésen Holchacker Péter, hozzátéve, hogy a döntés ellen nem érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem, a cég befizette a bírságot.

Közölte, hogy november 30-ig csaknem négyezer esetben fordultak a felügyelethez, mintegy háromezer esetben tájékoztatást kértek. Holchacker Péter elmondta: november 30-ig 517 közigazgatási eljárást tudtak lezárni, 166 esetben szabtak ki egészségügyi szolgáltatókkal szemben pénzbírságot, ami több mint 40 millió forintot tesz ki.

A legnagyobb bírság itt 5 millió forint volt, ezt a szolnoki Hetényi Géza kórházra rótták ki, mert több jogszabályi előírást és szakmai szabályt nem tartott be az intézmény belgyógyászati osztálya. Emellett megállapították az elvárható gondosság elvének és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jog sérelmét – közölte a felügyelet elnökhelyettese.

A gyógyszerpiaci felügyelet kapcsán szólt arról, hogy az előző évekhez képest jelentősen nőtt az orvoslátogatással kapcsolatosan kiszabott bírságok mértéke. A gyógyszerpiacon 43 esetben összesen 112,5 millió forint büntetést szabtak ki. Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi az előző időszakban volt – jegyezte meg Holchacker Péter.

Elmondta, hogy a felügyelethez befolyó bírságbevétel nyolcvan százalékát automatikusan vissza kell küldeni az egészségbiztosítási alapba, a fennmaradó húsz százalékot pedig betegtájékoztató programokra kell fordítaniuk. A felügyelethez a legtöbb panasz a szülészet-nőgyógyászat, a belgyógyászat, valamint a sebészet területéről érkezik. A megkeresések a leginkább arról szólnak, hogy nem volt megfelelő az ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik