Üzleti tippek

Hat médiahatóság regionális együttműködése

Együttműködési megállapodást írnak alá 2009. december 11-én a cseh, a magyar, a lengyel, a román, a szlovák és a szerb médiahatóságok képviselői Prágában – adta hírül az MTI. Az dokumentumot aláíró hatóságok vállalják, hogy eljárnak az olyan panaszokkal kapcsolatban, amelyek az együttműködésben résztvevő országból érkeznek olyan műsorszámok miatt, amelyeket más joghatóság alá tartozó műsorszolgáltató sugárzott.

A dokumentumot aláíró hatóságok vállalják, hogy eljárnak az olyan panaszokkal kapcsolatban, amelyek az együttműködésben résztvevő országból érkeznek olyan műsorszámok miatt, amelyeket más joghatóság alá tartozó műsorszolgáltató sugárzott.

A panaszok jelentős része olyan jellegű, hogy a “Határok Nélküli Televíziózásról” szóló – a gyakorlatban amúgy is nehézkesen működő – irányelvi rendelkezés alapján nem lehet eljárást indítani a műsorszolgáltató ellen, azonban a műsorszám sugárzása mind a fogadó ország, mind a műsorszolgáltató székhelye szerinti ország jogát sérti.

Fontos része a most aláírt megállapodásnak továbbá, hogy a hatóságok tájékoztatják egymást a hazai, az audiovizuális ágazatot érintő szabályokról, így azokat figyelembe lehet venni a panaszok kezelésekor. A testületi tagok évenkénti találkozója mellett a “legjobb módszerek” megismerését, átvételét segítheti a hivatalok munkatársai részére szervezett tanulmányi látogatások. Ez különösen hasznos lehet a műsorfigyelés területén, de akár a hatósági nyilvántartásokkal kapcsolatban is.

Európában több példa is akad a szabályozó hatóságok regionális együttműködésére: az erősen formalizált, több kontinensre kiterjedő, saját titkárságot fenntartó Mediterrán Szabályozó Fórumtól kezdve, egészen a balti államok szabályozó hatóságainak laza együttműködéséig, a kooperációk különféle típusai jöttek létre. A kooperációk célja azonban többnyire ugyanaz: hatékony választ adni a konvergencia jelentette kihívásokra, konkrétabban a határokat átlépő audiovizuális szolgáltatások felügyeletének megkönnyítése. A regionális együttműködések mellett létrejöttek kétoldalú megállapodások is, amelyekre a legjobb példa az Egyesült Királyság hatósága az OFCOM és a svéd hatóság, az RTVV között létrejött kétoldalú megállapodás. Ez szolgáltatatta a mintát a román CNA és az ORTT között tavaly decemberben aláírt megállapodáshoz is, és az együttműködésben részt vevő hatóságok regionális szerződése is ennek a megállapodásnak a szövegén alapul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik