Üzleti tippek

3,9 százalékkal emelkedik a gáz ára

Átlagosan 3,9 százalékkal nő január 1-jétől a földgáz végfelhasználói ára a lakosság, a kisfogyasztók és közintézmények számára - jelentette be az energia hivatal elnöke.

A fenti kört ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatóknál az árváltozásban a gáznak, mint terméknek az árát a jelenlegi dollár-forint árfolyamon számolták, ez a devizaárfolyam változásától függően még december 15-ig változhat.

A 20 köbméter/óra alatti fogyasztóknak – döntően a háztartásoknak – átlagosan 5,6 százalékkal nő a gáz végfelhasználói ára. Ezzel egy köbméter gáz nettó ára 5,30 forinttal 101,24 forintra emelkedik. Csökken a gáz ára az ennél nagyobb fogyasztói kategóriákban. A 20 és 100 köbméter/óra közötti felhasználók számára – aki között társasházi közösségek is vannak – 3,6 százalékkal, a 100 és 500 köbméter/óra közötti felhasználóknak 2,5, az ennél magasabb mennyiséget fogyasztóknak pedig 1,3 százalékkal csökken a végfelhasználói ár.

Az energiahivatal javaslata alapján várhatóan napokon belül megjelenik az energiaügyi miniszteri rendelet, amely szabályozza a következő négy évben az egyetemes szolgáltatók számára az árképzést.

A 20 köbméter/óra alatti fogyasztás esetén azért emelkedik a végfelhasználói ár, mert a fajlagosan nagyobb költséget jelent a kisebb fogyasztás. A hivatal most első lépcsőben megszüntet az árban olyan elemeket, amelyek keresztfinanszírozást jelentettek. Azaz a kisebb költséget jelentő fogyasztók fizettek a nagyobb költséget jelentő felhasználók helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik