Üzleti tippek

Könnyes búcsú

Gördülékeny volt a két új országos kereskedelmi rádió piacra lépése, a frekvenciapályázat viharai azonban még egy ideig biztosan nem ülnek el. A Sláger-tulajdonos Emmis már szedi is a sátorfáját, a Danubius-cég sorsáról egyelőre nincs döntés, de a piaci szereplők esélytelennek látják, hogy folytatná a társaság.

Vége a dalnak – csúszott ki az egyik Sláger-guru száján, miután november 20-án utolsó, kétségbeesett frekvenciaszerzési kísérletük is zátonyra futott. És nem is a partner hozzáállásán. Saját tulajdonosaik állították le a már vagy egy hete folyó egyeztetéseket, és bejelentették, kivonulnak a magyarországi piacról. Így elmaradt a hazai rádiótörténet egyik legnyakatekertebb tranzakciója.

Az egykori országos adó ugyanis kibérelte volna a Roxy Rádió frekvenciáját, hogy ott saját neve alatt folytassa a működést, az így hajléktalanná vált háziúr pedig egy másik fővárosi frekvencia után nézett volna.

A Sláger ezzel 2011. február végéig frekvenciához jutott volna, a Roxy pedig egy – a felek által meg nem nevezett méretű – tőkeinjekcióval javíthatott volna saját helyzetén. Ami a pár hónappal ezelőtti állapot szerint rá is fér a társaságra: június 24-én egyezett ki a cég az ORTT-vel, hogy az év végéig leróják 24 milliós (azaz félévnyi hátralékot jelentő) műsorszolgáltatásidíj-tartozásukat. A Sláger számára a Roxy azért is lehetett volna hívogató célpont, mert az ő médiahatósági szerződésükben a frekvenciáját vesztett óriás számára igen kellemes kondíciók szerepelnek: a program egyik pillére egy hattól tízig szóló reggeli adás, a másik egy délutáni, kora esti zenés interaktív magazin, a harmadik pedig egy este hattól tízig adásba kerülő kívánságműsor.

Mindezt 15 százalékos magyarzene-arány mellett kellett volna teljesíteni, ez pedig azt jelentette volna, hogy felére, kétharmadára csökkenthették volna a hazai számok arányát. A tulajdonosi döntés nyomán azonban marad az internetes adás – ez viszont a hazai viszonyok között minimális bevétellel kecsegtet.

Arról, hogy a hálózatépítés iránti érdeklődését korábban jelző Danubius kikkel tárgyal, egyelőre semmit nem tudni, az viszont, hogy húzóembereiket a koncesszió lejártakor szélnek eresztették, nem sok jóval kecsegteti a rajongótábort. Még akkor sem, ha a leállás éjjelén – szemben a Sláger tucatnyi gyászolójával – a Váci úti Danubius-bázis előtt két-háromezren búcsúztatták kedvenceiket, rá se hederítve, hogy nagy részük másnap már a Class FM-en köszöntötte őket.

Eközben a Sláger-utód Neo hallgatói Lovász Lászlót és Ganxsta Zolee-t kapták Kamikáze címen a reggeli kávé mellé, meg nem határozott időre szóló átmeneti megoldásként. Gyanakvást keltett, hogy az elmúlt héten Heal Edina Sláger-főnök úgy nyilatkozott, reggeli műsoruk két sztárja „szabad”, azaz bárhová átszerződhetnek. Kádár Tamás, a Neo FM-et működtető társaság ügyvezetője lapunknak elmondta: tárgyalnak Bochkorékkal, szeretnék a legsikeresebb hazai reggeli műsort a saját adójukon tudni.

De attól, hogy a felek egymás tenyerébe csapnak, a Bumeráng nem kerül vissza azonnal az éterbe. Egyfelől a brand többségi tulajdonjoga ugyan a műsorvezető párosé, a kisebbségi tulajdonos a Sláger Rádió, másrészt az új reggeli adás belépése kellően megbolygatja a rendszert ahhoz, hogy teljesen újra kelljen rendeznie a sorait a Neónak. „A műsorrenden nagyot lendít a végleges állapot felé, ha leszerződünk Bochkorékkal” – mondta Kádár Tamás. A névről való megállapodás esélyeit csökkenti azonban, hogy egy olyan céggel kellene szerződniük, amely épp perli előlük az országos rádiós frekvenciát.
Más kérdés, hogy az akár évekig elhúzódó jogi csatározás kevés eséllyel kecsegtet, akárcsak Majtényi László ORTT-elnök búcsúakciója. Ő az ügyészséget kérte, hogy lépjen a rádiópályázat ügyében. A megkeresés eredménye legfeljebb annyi lehet, hogy a legfőbb ügyész felhívja a médiahatóságot, hogy bontson szerződést a két nyertessel. Ezt pedig az RTL Klub és a TV2 2006-os koncesszióhosszabbításakor küldött hasonló felhívás nyomán sem tette meg a testület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik