Üzleti tippek

Újságírósztrájk a legnépszerűbb párizsi lapnál

Az újságírók figyelmeztető sztrájkja miatt nem jelent meg pénteken a Le Parisien című párizsi napilap és vidéki kiadása, az Aujourd'hui. Az igazgatóság előző nap a szerkesztőség tíz százalékos önkéntes alapon történő leépítését jelentette be, a reklámbevételek és az eladott példányszám visszaesésére hivatkozva.

A félmilliós példányszámú tömeglap összesen 350 újságírót foglalkoztat. A fővárosi szerkesztőségben dolgozó kétszáz újságírói munkahelyből 25, az adminisztratív és vezetői munkakörökből pedig tíz szűnik meg a jövő év elején. Az önkéntes alapon történő első leépítéstől 3-4 millió eurós megtakarítást remél az igazgatóság.

A vezetőség azt is bejelentette, hogy februártól további két leépítési hullám várható, ezúttal a 13 megyei szerkesztőségben, de pontos számok nem hangzottak el. A Le Figaro című napilap szerint a Le Parisiennél terjedő pletykák alapján összesen 80-90 újságírói állás megszűnésétől lehet tartani, s az is elképzelhető, hogy vidéken teljes szerkesztőségeket számolnak fel. A lap Párizsban Le Parisien néven 310 ezer példányszámban jelenik meg naponta, az országos változatából pedig Aujourd’hui címmel 188 ezer példány fogy.

A váratlan bejelentésről tudósító francia napilapok szerint a Le Parisiennél valóságos pánik tört ki, s az újságírók esti közgyűlésükön azonnal figyelmeztető sztrájkról döntöttek. Jean Hornain lapigazgató ugyanakkor jelezte, hogy nem tervez tömeges leépítést, a munkahelyek fokozatosan és önkéntes alapon szűnnek majd meg.

A leépítésekkel párhuzamosan a Le Parisien január közepétől új külsővel, az eddigi 32 helyett 48 színes oldalon jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik