Üzleti tippek

54 órás elsötétítés várhat az RTL Klubra

Óriásbüntetést kaphat a két kereskedelmi tévé, ha a távozó ORTT-elnök nem mérsékli a szankciókat.

Az RTL Klub képernyőjének 54 órás elsötétítését, a TV2-re 105 millió forintos kötbér kiszabását javasolta a médiahatóság hivatala a délutáni kibeszélőshow-kban tapasztalt törvénysértések miatt – derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagjának csütörtöki közleményéből.

Szalai Annamária kifogásolja, hogy Majtényi László, az ORTT hivatalából jövő hétfőn távozó elnöke, az első esetben 18 órára mérsékelné, a másodikban 24 órára változtatná a szankciót.

12 óra kevés

Emlékeztet arra, az ilyen műsorok miatt beérkezett panaszok mellett a médiahatóság asztalán van egy, a két széria tíz-tíz adását átfogó vizsgálat eredménye is. “Az alacsony szankciók, amennyiben azt – feltehetően hosszú jogorvoslati eljárás után – végrehajtanák a csatornák, minden bizonnyal hatástalanok lennének. A nyáron kiszabott 12-12 órás büntetés sem hozott érdemi változást a műsorokban. Ezért is érthetetlen a leköszönt elnök indítványa” – fogalmaz.

Mint írja, az ORTT elemzése alapján egyértelműen megállapítható: a két országos kereskedelmi csatorna képviselőivel folytatott konzultáció és a közös etikai kódex elfogadása ellenére “a két talk-show szerkesztési gyakorlatában lényeges változások nem következtek be”, a műsorokban továbbra is megjelenik a verbális és a tettleges erőszak.

Fokozzák a hatást

Álláspontja szerint a kifogásolt adásokban bemutatott – agresszív, illetve a szexualitással kapcsolatos – témákat a kiskorúak felnőtt segítségével sem tudják feldolgozni, ráadásul a bemutatás módja (trágárság, stúdión belüli erőszak, a műsorvezetők provokatív viselkedése) fokozzák a gyermekekre gyakorolt kedvezőtlen hatást.

Félelmet keltenek, szorongást váltanak ki bennük, biztonságérzetükre negatívan hatnak. A testület Fidesz által delegált tagja hozzáteszi, “az RTL és a TV2 tavaly év vége óta a nézőszám hajszolása érdekében folytatott öncélú vetélkedés jegyében egyre több törvénysértést követett el a délutáni, gyermekek által is nézett műsorsávban a Mónika show és a Joshi Bharat bulvár talk-show-kban”.

Megemlíti: a szerdai testületi ülés határozatképtelensége miatt jövő hétfőn, Majtényi László utolsó hivatali napján tárgyalják a témát. (Az MTI-vel a testületi ülések egy állandó résztvevője azt közölte: az előző napi elmaradt ülést eredetileg csütörtökön tartotta volna meg az elnök, de kezdéskor nem volt meg a rendkívüli tanácskozáshoz szükséges kétharmados többség.) Ha az ORTT elfogadja “a leköszönt elnök utolsó munkanapján az alacsony szankcióra vonatkozó javaslatát, továbbra sem várható változás a csatornák műsorszerkesztési gyakorlatában” – zárul Szalai Annamária közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik