Üzleti tippek

Bezár a nagytapolcsányi sörgyár

Pár hónap múlva véglegesen bezárja kapuit Szlovákiában a nagytapolcsányi (Topol'cany) Topvar sörgyár.

A sörgyár a termelést Nagysárosba (Vel’ky Saris) helyezi át. Az átszervezés miatt mintegy kétszáz alkalmazott elveszíti állását.
Azért kellett bezárni az üzemet, mert a szlovák sörpiac évek óta pang. Az utóbbi öt évben 16 százalékkal esett a forgalom a gyárat irányító dél-afrikai SABMiller konszern közlése szerint – írta a Bumm.sk révkomáromi hírportál.

Az üzemet február 28-án zárják be, a Topvar márka termelését pedig áthelyezik, a sörgyár területén csak egy elosztó központ működik majd a továbbiakban. A márka tehát nem szűnik meg, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány munkást bocsát el a Topvar. Valószínűleg mintegy 170 alkalmazottnak mondanak fel, végkielégítéssel távozhatnak és átképzési programokat is biztosít számukra a vállalat egy ügynökségen keresztül.

A Topvar sörgyár egy nagyobb konszern részeként működik a világ egyik legnagyobb sörgyártója, a SABMiller holding felügyelete alatt. A cég a nagysárosi Saris sörgyár tulajdonjogait is birtokolja. Nagytapolcsányban 1964 óta gyártottak sört.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik