Üzleti tippek

Gyilkosok perlik a Wikipédiát

Egy német színész meggyilkolásáról és az elkövetőkről közölt adatokat a Wikipédia. A bűnözők már letöltötték büntetésüket, és személyi jogaikra hivatkozva perlik az enciklopédia üzemeltetőit.

A brutális gyilkosságot még 1990-ben követte el a két férfi, amelyért életfogytiglani halálbüntetést kaptak, 2007-ben, illetve 2008-ban azonban szabadlábra helyezték őket. A német jog szerint, mivel büntetésüket már letöltötték és jelentős idő telt el a bűntett óta, a személyek neve már nem közölhető. A két férfi ügyvédje személyi jogaikra hivatkozva küldött levelet a Wikipédia üzemeltetőinek, amelyben a nevek eltávolítását kéri az enciklopédiából. A német verzióból már törölték a neveket, de az angol változatban azok még mindig elérhetők, írja a Guardian.

Az ügy jelentős médiavihart kavart, mivel a német törvények és a demokrácia egyik alappillérének számító emberi jog, a szólás szabadsága áll egymással szemben. A vitába bekapcsolódott az Electronic Frontier Foundation (EFF). Az amerikai szervezet a világhálón folyó kommunikáció szabadságának biztosításáért küzd, s véleményük szerint „külföldi erők nem cenzúrázhatnak egy amerikai honlapon megjelent hírt, még akkor sem, ha az egy másik ország törvényeivel ellenkezik”. „Ha ilyesmi történhet, az emberek nem fogják elhinni azt, amit olvasnak” – írja levelében az EFF ügyvédje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik