Üzleti tippek

Kelendőek az okosmobilok

A gazdasági válság sem vetette vissza az akár mini számítógépként is használható okos mobiltelefonok iránti keresletet. A Gartner adatai szerint a harmadik negyedévben 13 százalékkal nőtt az ilyen típusú készülékek forgalma az egy évvel korábbihoz képest.

Az okosmobilok iránti érdeklődésnek köszönhetően egyébként a teljes mobilpiac is bővülni tudott a július-szeptemberi időszakban – derül ki a Gartner tanulmányából. A harmadik negyedévben világszerte 41 millió okos mobiltelefont vásároltak a felhasználók. A legnépszerűbb típus a Nokia volt, a finn cég 39 százalékos részesedéssel bír ebben a szegmensben.

A Blackberry-k gyártója, a Research In Motion a második legnagyobb szereplő az okosmobil piacon, a társaság részesedése 21 százalék volt a harmadik negyedévben. Rendkívül jól teljesít az Apple iPhone-ja is, július és szeptember között a Gartner adatai szerint 7 milliót adtak el világszerte a készülékből. Az év utolsó három hónapjában pedig újabb komoly felfutásra lehet számítani az iPhone értékesítésben, hiszen összesen 17 országban, köztük Kínában is ebben az időszakban kezdik majd forgalmazni a készüléket.

A teljes mobilpiac 0,1 százalékkal bővült a Gartner szerint a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva, összesen 308,9 millió készüléket adtak el világszerte ebben az időszakban. Ebben a kategóriában is a Nokia az uralkodó, piaci részesedése 36,7 százalék, ez azonban csökkenést jelent 2008 hasonló időszakához képest, amikor még 38 százalékát uralta a piacnak. A második legnagyobb szereplő a Samsung 19,6 százalékkal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az LG található, 10 százalékos részesedéssel a harmadik negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik