Üzleti tippek

Tulajdonosi átrendeződés a Class Rádiónál

Átrendeződött a kisebbik országos kereskedelmi jogosultságot elnyerő Class Rádió tulajdonosi szerkezete. A nagyobbik vételkörzetű FM1-nél szintén átrendeződés várható.

A médiahatóság sajtóosztálya a hírt csupán megerősítette; Pakots Zsolt, a rádió működtetésére létrejött Advenio Zrt. vezérigazgatója annyit közölt, a műsorszolgáltatási szerződés “aláírásának napján azonnal megszüntettük az összeférhetetlenséggel járó jogi problémát”.

A médiatörvény tiltja, hogy befolyásoló – azaz 25 százaléknál nagyobb – részesedéssel álljon fenn tulajdonosi összeköttetés országos és ennél kisebb vételkörzetű kereskedelmi rádiót működtető cégek között.

Az eddig 74 százalékban Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Advenio Zrt.-ben ugyanakkor 26 százaléka volt Lánchíd Kereskedőház Kft.-nek, amelynek egyetlen tulajdonosa az azonos nevű fővárosi adót működtető Lánchíd Rádió Kft. volt. Emiatt – közölték testületi tagok csütörtökön az MTI-vel – a Lánchíd Rádió Kft. a napokban arról tájékoztatta az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), hogy a Lánchíd Kereskedőház Kft.-ben meglévő tulajdonrésze felét eladta Nyerges Zsoltnak.

A tulajdonosi szerkezet átrendezésére készül a nagyobbik vételkörzetű jogosultságot hét évre elnyerő, konzorciumból idő közben zárt körű részvénytársasággá alakult FM1 is, amelynek negyede az Est Media Group Kft.-é, a fennmaradó rész pedig az – azonos nevű fővárosi adót működtető – radiocafé Tömegkommunikációs és Kulturális Szolgáltató Kft.-é. Kádár Tamás, az FM1 vezérigazgatója – már a pályázati eredmény nyilvánosságra kerülése után úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy “valamit el kell majd adjunk”, de itt nem jön szóba a most megszerzett koncesszió. “Tőkét bevonunk, a tőkebevonás egyik ága lehet, hogy a rádiócafé-ben meglévő 75 százalékunkat adjuk el” – mondta akkor, hangsúlyozottan példaként említve ezt a megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik