Üzleti tippek

Mellékhatása: profi vállalatirányítás

admin
admin

2009. 10. 29. 16:30

Egy jó ötlet és a JEREMIE-pályázat kitörési lehetőséget jelenthet a kkv-knak. Feltéve ha hajlandóak olyan, a szegmensben eddig egyáltalán nem általános elvárások teljesítésére is, mint például a kontrolling következetes alkalmazása. A profi vállalatirányítás kikötése garancia a befektetőnek, teljesítése igazi nyereség a vállalkozásnak.

A jó ötlet fontos, de nem elég. A 2010 januárjától megnyíló, a magántőke befektetők tőkehozzájárulásával 40 milliárd forintot meghaladó keretösszegű JEREMIE-pályázat egy a kockázati tőke finanszírozás szempontjából mindeddig alulreprezentált vállalati szegmensre fókuszál.

A program kitörési lehetőséget jelent a piacképes ötlettel és kellő elszántsággal rendelkező közepes és kisvállalatok számára. A sikerhez, vagyis a befektetők meggyőzéséhez azonban ezeken az alapvető feltételeken túl másra, a szegmensben eddig egyáltalán nem általános elvárások teljesítésére is szükség lehet.

Most sem teljesítenek rosszul

Bodor Kornél, a Deloitte Feltörekvő Középvállalatok Csoportjának vezetője elmondta: A Deloitte régiós felmérései rendre azt mutatják, hogy a feltörekvő magyar középvállalatok – vagyis a 2-22 milliárd forint éves árbevételű, dinamikus növekedésre képes hazai cégek – nem teljesítenek rosszul a régiós összehasonlításban.

Sok a jó és piacképes ötlet, de az is igaz, hogy a hazai közepes vállalkozások nagy részénél ma még hiányzik a professzionális vállalatirányítási gyakorlat, például a kontrolling folyamatok konzekvens alkalmazása.

Nem csak pénzzel támogatnának

Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. Vállalati értékelés és üzleti tervezés üzletágának vezetője közölte: Ebben is hozhat előrelépést a mostani JEREMIE program.

A Deloitte – a pályázat eredményeként kiválasztott professzionális alapkezelők közül többeket ismervén – úgy látja, hogy a lebonyolításban résztvevő alapkezelők olyan gazdasági szereplők, amelyek a források elosztásán túl nem csak a piacokhoz való hozzáférésben, hanem a náluk felhalmozott értékes menedzsment szaktudás átadásával is támogatni tudják az ígéretesnek tűnő jelölteket.

Miért kiemelt lehetőség?

A JEREMIE program lehetőséget, a többletforráshoz való hozzájutás esélyét jelenti a programban részt vevő közepes és kisvállalatok számára – egy olyan időben, amikor a forráshoz jutás különösen nehézzé vált ebben a vállalati körben – méghozzá a kockázati tőke finanszírozás jellemző költségeinél jó eséllyel valamivel olcsóbban.

A JEREMIE programban kiválasztott kockázati tőke alapkezelők ugyanis jelentős mértékben támaszkodhatnak olyan, az Európai Unió által biztosított tőkére is, amivel kapcsolatban kisebb a tőkét nyújtó hozamelvárása annál, mint ami a hagyományos kockázati tőke alapok esetében jellemző.

Fejlesztésre, nem veszteség-pótlásra

A JEREMIE kockázati tőkebefektetések célpontjai a gyorsan fejlődő és további növekedésre is képes fiatal vállalatok, amelyek mindenekelőtt fejlesztéseik megvalósításához keresnek forrásokat. (A veszteségek pótlására ezek a források nem alkalmasak, nem is ez a céljuk – hiszen a mindennapi működés biztosítására számos egyéb megoldás, több igénybe vehető forrás létezik.)

Mire számítson a pályázó?

A kockázati tőkeinjekció nyújtotta kiugrási lehetőség tehát adott, igaz, a siker érdekében a JEREMIE-forrásokért versenyző cégeknek olyan elvárásokkal is szembe kell nézniük, amelyek a KKV-szegmensben mindeddig nem voltak általánosak.

A kockázati tőkebefektetők mindenekelőtt átláthatóságot és megalapozott üzleti terveket várnak el a cégektől, ami a közepes és kisvállalatok nagy részét ma még felkészületlenül érheti – tette hozzá Kovács Domonkos.

Melyek a legfontosabb elvárások?

A Deloitte Zrt. szakértője elmondta: A saját pénzüket (is) kockáztató alapok meggyőzésének egyik fontos eszköze, hogy a forrásokra pályázó vállalkozásokat pénzügyi-számviteli átláthatóság, rendezett adózás és általában is jogkövető magatartás jellemezze. Fontos a jól működő cégirányítás, de az ideális jelölteknek ezen felül határozott üzleti jövőképpel is rendelkezniük kell.

A határozott jövőkép központi eleme egy több éves, több eshetőségre is felkészülő üzleti terv, amelyben a vállalkozás pontosan be tudja mutatni a programban elnyert pénz felhasználásának módját, a cég saját termékei, szolgáltatásai kapcsán meghatározható versenyelőnyt, és a különböző üzleti forgatókönyvek, szcenáriók szerint várható növekedést. A fenti szempontok teljesülése a befektetőt segítheti döntésében, hiszen az alapkezelők általában konkrét megtérülési elvárásokkal közelítik meg a cégeket.

Alapkövetelmény

Kovács Domonkos kiemelte: A rendezett működés alapkövetelmény, már az indulásnál döntő szempont lehet ugyanakkor, hogy a kockázatitőke-forrásért versenyző vállalkozás mind a rendezett hátteret, mind saját üzleti elképzeléseit meggyőzően, profi módon prezentálni is tudja.

Az aspiránsoknak a befektetéskor (majd azt követően szinte folyamatosan) átláthatóan és érthetően kell bemutatniuk működésüket, terveiket és eredményeiket. Ez olyan mértékű transzparenciát követel meg a cégektől, amely elvárás ma még nem mondható általánosnak a közép- és kisvállalati szegmensben.

Mindez természetesen nem jelent leküzdhetetlen akadályt, hiszen azok a cégek, amelyek komolyan tervezik a JEREMIE-alapból elnyerhető forrásokkal való építkezést, most még elkezdhetik a felkészülést. Ebben a munkában, vagyis az alapkezelők konkrét céggel kapcsolatos elvárásainak részletes feltérképezésében, de a felmerült feladatok és hiányosságok gyors kezelésében is hatékony segítséget nyújthatnak a tapasztalt külső szakértők – tette hozzá Kovács Domonkos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.