Üzleti tippek

Mellékhatása: profi vállalatirányítás

Egy jó ötlet és a JEREMIE-pályázat kitörési lehetőséget jelenthet a kkv-knak. Feltéve ha hajlandóak olyan, a szegmensben eddig egyáltalán nem általános elvárások teljesítésére is, mint például a kontrolling következetes alkalmazása. A profi vállalatirányítás kikötése garancia a befektetőnek, teljesítése igazi nyereség a vállalkozásnak.

A jó ötlet fontos, de nem elég. A 2010 januárjától megnyíló, a magántőke befektetők tőkehozzájárulásával 40 milliárd forintot meghaladó keretösszegű JEREMIE-pályázat egy a kockázati tőke finanszírozás szempontjából mindeddig alulreprezentált vállalati szegmensre fókuszál.

A program kitörési lehetőséget jelent a piacképes ötlettel és kellő elszántsággal rendelkező közepes és kisvállalatok számára. A sikerhez, vagyis a befektetők meggyőzéséhez azonban ezeken az alapvető feltételeken túl másra, a szegmensben eddig egyáltalán nem általános elvárások teljesítésére is szükség lehet.

Most sem teljesítenek rosszul

Bodor Kornél, a Deloitte Feltörekvő Középvállalatok Csoportjának vezetője elmondta: A Deloitte régiós felmérései rendre azt mutatják, hogy a feltörekvő magyar középvállalatok – vagyis a 2-22 milliárd forint éves árbevételű, dinamikus növekedésre képes hazai cégek – nem teljesítenek rosszul a régiós összehasonlításban.

Sok a jó és piacképes ötlet, de az is igaz, hogy a hazai közepes vállalkozások nagy részénél ma még hiányzik a professzionális vállalatirányítási gyakorlat, például a kontrolling folyamatok konzekvens alkalmazása.

Nem csak pénzzel támogatnának

Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. Vállalati értékelés és üzleti tervezés üzletágának vezetője közölte: Ebben is hozhat előrelépést a mostani JEREMIE program.

A Deloitte – a pályázat eredményeként kiválasztott professzionális alapkezelők közül többeket ismervén – úgy látja, hogy a lebonyolításban résztvevő alapkezelők olyan gazdasági szereplők, amelyek a források elosztásán túl nem csak a piacokhoz való hozzáférésben, hanem a náluk felhalmozott értékes menedzsment szaktudás átadásával is támogatni tudják az ígéretesnek tűnő jelölteket.

Miért kiemelt lehetőség?

A JEREMIE program lehetőséget, a többletforráshoz való hozzájutás esélyét jelenti a programban részt vevő közepes és kisvállalatok számára – egy olyan időben, amikor a forráshoz jutás különösen nehézzé vált ebben a vállalati körben – méghozzá a kockázati tőke finanszírozás jellemző költségeinél jó eséllyel valamivel olcsóbban.

A JEREMIE programban kiválasztott kockázati tőke alapkezelők ugyanis jelentős mértékben támaszkodhatnak olyan, az Európai Unió által biztosított tőkére is, amivel kapcsolatban kisebb a tőkét nyújtó hozamelvárása annál, mint ami a hagyományos kockázati tőke alapok esetében jellemző.

Fejlesztésre, nem veszteség-pótlásra

A JEREMIE kockázati tőkebefektetések célpontjai a gyorsan fejlődő és további növekedésre is képes fiatal vállalatok, amelyek mindenekelőtt fejlesztéseik megvalósításához keresnek forrásokat. (A veszteségek pótlására ezek a források nem alkalmasak, nem is ez a céljuk – hiszen a mindennapi működés biztosítására számos egyéb megoldás, több igénybe vehető forrás létezik.)

Mire számítson a pályázó?

A kockázati tőkeinjekció nyújtotta kiugrási lehetőség tehát adott, igaz, a siker érdekében a JEREMIE-forrásokért versenyző cégeknek olyan elvárásokkal is szembe kell nézniük, amelyek a KKV-szegmensben mindeddig nem voltak általánosak.

A kockázati tőkebefektetők mindenekelőtt átláthatóságot és megalapozott üzleti terveket várnak el a cégektől, ami a közepes és kisvállalatok nagy részét ma még felkészületlenül érheti – tette hozzá Kovács Domonkos.

Melyek a legfontosabb elvárások?

A Deloitte Zrt. szakértője elmondta: A saját pénzüket (is) kockáztató alapok meggyőzésének egyik fontos eszköze, hogy a forrásokra pályázó vállalkozásokat pénzügyi-számviteli átláthatóság, rendezett adózás és általában is jogkövető magatartás jellemezze. Fontos a jól működő cégirányítás, de az ideális jelölteknek ezen felül határozott üzleti jövőképpel is rendelkezniük kell.

A határozott jövőkép központi eleme egy több éves, több eshetőségre is felkészülő üzleti terv, amelyben a vállalkozás pontosan be tudja mutatni a programban elnyert pénz felhasználásának módját, a cég saját termékei, szolgáltatásai kapcsán meghatározható versenyelőnyt, és a különböző üzleti forgatókönyvek, szcenáriók szerint várható növekedést. A fenti szempontok teljesülése a befektetőt segítheti döntésében, hiszen az alapkezelők általában konkrét megtérülési elvárásokkal közelítik meg a cégeket.

Alapkövetelmény

Kovács Domonkos kiemelte: A rendezett működés alapkövetelmény, már az indulásnál döntő szempont lehet ugyanakkor, hogy a kockázatitőke-forrásért versenyző vállalkozás mind a rendezett hátteret, mind saját üzleti elképzeléseit meggyőzően, profi módon prezentálni is tudja.

Az aspiránsoknak a befektetéskor (majd azt követően szinte folyamatosan) átláthatóan és érthetően kell bemutatniuk működésüket, terveiket és eredményeiket. Ez olyan mértékű transzparenciát követel meg a cégektől, amely elvárás ma még nem mondható általánosnak a közép- és kisvállalati szegmensben.

Mindez természetesen nem jelent leküzdhetetlen akadályt, hiszen azok a cégek, amelyek komolyan tervezik a JEREMIE-alapból elnyerhető forrásokkal való építkezést, most még elkezdhetik a felkészülést. Ebben a munkában, vagyis az alapkezelők konkrét céggel kapcsolatos elvárásainak részletes feltérképezésében, de a felmerült feladatok és hiányosságok gyors kezelésében is hatékony segítséget nyújthatnak a tapasztalt külső szakértők – tette hozzá Kovács Domonkos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik