Üzleti tippek

Fertőzhet a csapolt sör?

Aki rosszul lesz a sörtől, arra azt mondjuk, hogy túl sokat ivott. Kinek jutna eszébe hasmenéses rosszullét esetén, hogy éppen a sörre gyanakodjon? Pedig talán gyanakodnánk, ha tudnánk, hogy a csapolóberendezések rendszeres tisztítása, fertőtlenítése Magyarországon nincs konkrét határidőkhöz kötve.

A sörcsapolókat tisztítani kell, de hogy milyen gyakran, arra már nincs előírás, az a vendéglátóson múlik – derült ki a napokban egy, a MÚOSZ által szervezett rendezvényen.

Sörminőségi kérdés

Németországban hétnaponta kötelező tisztítani és fertőtleníteni a sörcsapokat. A minőségi vizsgálatok szerint csak ekkor van biztonságban a fogyasztó – mondta el Stephan Klaes, a Német Sörgyárak Szervizének elnöke. A mikroorganizmusok nyolc-tíz nap alatt szaporodhatnak el úgy, hogy az már veszélyes legyen az egészségre.

A sörcsapoló-tisztító forgalmazásával is foglalkozó SimonClean Kft. vezetője, Simon Géza laboratóriumi vizsgálattal igazolta, hogy veszélyes a tisztítatlan sörcsapból inni. Néhány csapon E. colibaktériumot találtak, amely hasmenést okozhat.

Nem élelmiszerbiztonsági, hanem minőségi kérdés a sörcsapolók tisztasága – állította a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Deák Ferenc. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) is ellenőrizte a sörcsapok állapotát, és az elmúlt másfél évben nem találtak megbetegedést okozó mikrobát a sörben.

Mikor gyanakodjunk a sörre?

– Ha a csapos keze szemmel láthatóan nem tiszta,
– ha a csapos ugyanazzal a ronggyal töröl le mindent,
– ha koszos a pohár,
– ha a pohár oldalán kiül a hab,
– ha a habban nem sok apró buborék keletkezik, hanem nagyok a buborékok, és összeesik a hab,
– ha nem csúszik, nem itatja magát a sör, hanem „gombócot” képez a torokban.

Nyugodtan ihatjuk?

A hordóban lévő kifogástalan állapotú sör csak akkor szennyeződhet, ha a csapoló személyzet helytelenül kezeli azt – mondta a Borsodi Sörgyár ZRt. marketingvezetője, Csóka Sándor. Ahol sör van, ott előfordulhatnak sört károsító mikroorganizmusok is, azonban ez nem jelenti azt, hogy az emberi szervezetre káros anyagokat fogyasztanánk a csapolt sörrel – tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztériumtól még nem érkezett olyan jelzés, hogy bárki is megbetegedett volna a csapolt sörtől. Az illetékes minisztérium, az ellenőrző szerv és a sörgyár szerint legfeljebb sörminőségi kérdésről lehet beszélni, az egészség nincs veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik