Üzleti tippek

2-3 csillagos szállodákra van szükség

Válságban a magyar turisztikai beruházások? Van kivezető út? Miért érdemes Magyarországon hotelfejlesztésekbe vágni? Meglepőek a válaszok...

Magyarországon most is szükség van a szállodák fejlesztésére, sőt a válság előtti idők tendenciáiból is ez következik – állították a Noerr Ügyvédi Iroda, a Kohl & Partner, valamint a Coteba Hungária Kft. szakemberei. Hazánkban hiány mutatkozik különösen a kisebb méretű 2-3 csillagos szállodák kínálatában, viszont ebben a szegmensben a turisztikai keresleti igények változása, finomodása is megfigyelhető volt az elmúlt időszakban.

Az új, jól célzott szállodafejlesztésekkel erős versenyelőnyre tesznek szert a beruházók, hiszen a gazdasági mélypontot követő fellendülési szakaszban a turizmus élénkülésével számolnak, ami megnövelheti a kisebb méretű szállodák iránti keresletet.

Tovább kell lépni

„Napjainkban a szállodatulajdonos, a hotelüzemeltető és a bank közötti egyeztetés egyre fontosabb; nem elegendő az év végén egy mérleget átküldeni; az aktívabb hotelmenedzsment mindhárom fél közös érdeke anélkül, hogy a bank a napi üzletmenetbe döntési jogot szerezne”- emelte ki Martin Schaffer, a Kohl & Partner ügyvezetője

A vendégek elsősorban a minőségi szolgáltatásokkal felszerelt, igényes 3 illetve 3 superior csillagos szállodákat fogják keresni a szakemberek véleménye szerint. A jelenlegi tendencia szerint a vendégek átlagos tartózkodási ideje lerövidül, ezért a jó minőségű, városi szállodák kerülnek a turisztikai érdeklődés középpontjába a jövőben – mind a nagy-, mind a vidéki városok esetében. A wellness- és spa-szállodák szolgáltatási piaca is átrendeződik az elkövetkező időszakban. Más szolgáltatásokat is kénytelenek lesznek nyújtani, és önálló, megkülönböztető jellegű szolgáltatásokat kell kitalálniuk, hogy szállodájuk ne csak „egy legyen a sok közül”.

Kiaknázható előnyök

A szakemberek a jelenlegi nehéz befektetői helyzetben rejlő lehetőségeket és előnyöket vizsgálták meg. A hosszabb időtartam alatt megvalósuló szállodafejlesztések esetén a megfelelő ütemezés és időzítés az egyik legfontosabb tényező – állapították meg.

Alapos, gondos projekt előkészítéssel kihasználhatók a befektetői szempontból kedvező jelenlegi építőipari piaci helyzetből fakadó előnyök is. Az építőipari áralkuk, a rendelkezésre álló kapacitások mindenképpen a fejlesztők számára biztosítanak kedvező pozíciókat, és a nyersanyag árak világpiaci csökkenése jelentős anyagár-megtakarításokhoz vezetnek.

Fontos kiemelni, hogy a költséghatékonyságon túl a projektek sikeres megvalósításában jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban a pontos és precíz projekt előkészítések szerepe is, mivel pénzügyi forrásokhoz ma Magyarországon csak úgy lehet jutni, ha hibátlan „képletet” tesznek a tanácsadók a finanszírozók elé.

További szempontok

“A hosszútávú versenyelőny szempontjából fontos hangsúlyt helyeznünk az energiatudatos műszaki megoldásokat nagymértékben támogató állami és EU-s pénzforrások valós elérhetőségére is”- mondta Hubert Mühringer, a Coteba Kft ügyvezetője.

A jelenlegi helyzetben számos turisztikai témájú ingatlanfejlesztés bajba került, így a megvalósulás alatt álló projektek átszervezésének igénye is megnőtt. Ezért kiemelt szerepet kapnak azok a pénzügyi, stratégiai, műszaki és projekt menedzsment eszközök, amelyek a projekt átszervezésén túl képesek a beruházás által elvárt mutatókat megújult formájában produkálni, életképessé tenni. Ilyen kedvelt eszköz például az időbeli valamint pénzügyi átütemezés, funkcionális és műszaki optimalizálás, üzemeltetési stratégia felülvizsgálata is.

Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr ügyvédi iroda vezetője, egyben az ingatlanjogi osztálynak a vezető ügyvédje a projektek tervezése kapcsán a változó jogi és adójogi környezetre hívta fel a figyelmet; így az október elsejétől hatályba lépett építés szabályokra, 2010. január 1-én változó adójogszabályokra, és a közelőjövőben véglegesítésre kerülő Polgári Törvénykönyvre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik