Üzleti tippek

Milliárdos médiások

A leggazdagabb amerikaiak egytizede a médiában szerezte mesés vagyonát. A Forbes magazin legfrissebb összeállítása szerint tavaly szinte mindegyik médiacézár szegényebb lett.

Az idén 41 médiában (is) érdekelt ember neve került fel a Forbes magazin legvagyonosabb amerikaiakat felvonultató listájára, s ezzel az iparág az ötödik helyen végzett a legjövedelmezőbb ágazatok sorában. Az első a szolgáltatás lett, amelynek 96 milliárdos köszönheti dagadó bankszámláját, az ezüstérmes pénzügy/befektetés pedig 95 embernek biztosít nem mindennapi megélhetést. A fentieken kívül jól hoz a konyhára a technológia/gyógyászat és az élelmiszer is, előbbi 55, utóbbi 44 nevet jegyez a rangsorban.

A leggazdagabb médiás, aki az összesített listán a top 10-be is bekerült, nem más, mint Michael Bloomberg, New York polgármestere. A politikus – a nevét viselő pénzügyi információ- és hírszolgáltató vállalkozás alapítója – két és fél milliárd dollárt veszített az elmúlt egy évben, de vagyona így is eléri a 17,5 milliárdot. Körülbelül fele ennyi pénz fölött rendelkezik a Cox Enterprises alapítójának lánya, aki a második helyet szerezte meg magának a médiások között. A 89 éves Anne Cox Chambers érdekeltségébe tartozik többek közt egy kábeltévés vállalat, 17 napilap, 15 tévécsatorna, 86 rádióadó és az AutoTrader.com. A médiát erőteljesen sújtó válság az örökös vagyonát is érintette: az elmúlt esztendőben négymilliárddal lett szegényebb.

Milliárdos médiások 1

Karcsúsodott a pénztárcája a német emigráns John Kluge-nek is, aki független tévécsatornák felvásárlásával építette ki médiabirodalmát. A 95 éves mágnás az 50-es évek óta tevékenykedik a médiában, Metromedia nevű vállalatát 2001-ben 1,3 milliárd dollárért adta el a WorldComnak.
A lista egyik legismertebb neve minden bizonnyal Rupert Murdoché (képünkön). Az ausztrál származású médiamogul rendszeresen hallat magáról, legutóbbi bejelentése – miszerint jövő nyártól fizetőssé tenné az érdekeltségi körébe tartozó weboldalak tartalmait – világszerte nagy port kavart. A tervekről az után beszélt, hogy News Corporation nevű konszernje a júniusban véget ért pénzügyi évben 3,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el. Murdoch egy befektetésekben utazó üzletemberrel, Philip Anschutzcal osztozik a negyedik helyen, aki a média mellett film-, ingatlan-, sport- és telekomterületen is forgatja a pénzét.

Szintén sokak számára ismert Oprah Winfrey (képünkön) televíziós műsorvezető, aki nem csak gazdag, de befolyásos is. Ő az első fekete nő, aki Amerikában milliárdos lett. Az igazi hírnevet a saját nevével fémjelzett show hozta meg számára 1986-ban, amit ma 145 országban sugároznak. Jelenleg az Oprah Winfrey Network létrehozásán dolgozik. Rajta kívül John Malone kábeltévékirály vagyona is 2,3 milliárd dollár körül mozog. Malone nevét azért is érdemes megemlíteni, mert egyedül neki sikerült a leggazdagabb médiások közül szinten tartania vagyonát. A tízes listát Marlon Brando és Elizabeth Taylor egykori ügynöke, A. Jerrold Peren¬chio zárja. Az üzletember 2007-ben hatalmas pénzekre tett szert, amikor spanyol nyelvű Univision tévétársaságát eladta az ugyancsak toplistás Haim Saban tévécézárnak.

A gazdasági válság az idén 1570 milliárd dollárról 1270 milliárdra apasztotta a leggazdagabb amerikaiak összvagyonát. A lista élén az idén ismét a Microsoft társalapítója, Bill Gates áll, aki 13 éven át vezette a rangsort, míg tavaly barátja és bridzspartnere, Warren Buffett ki nem ütötte a nyeregből. Az amerikai részvénybefektető most 40 milliárddal a második, őt Lawrence Ellison, az Oracle szoftverfejlesztő tulajdonosa követi 27 milliárd dollárral. A következő helyeket a Wal-Mart áruházlánc lánc alapítójának négy leszármazottja foglalja el 19–21,5 milliárd dolláros vagyonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik