Üzleti tippek

Házkutatás az MKB többségi tulajdonosánál

Házkutatást tartott szerdán a müncheni ügyészség az MKB Bank többségi tulajdonosánál, a Bayerische Landesbank (BayernLB) bajor tartományi banknál.

Az ügyészségi nyomozók a BayernLB és egyik leányvállalata, a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank irodáit kutatták át. A pénzintézet szóvivőjének tájékoztatása szerint az ügyészség a HGAA 2007-ben történt átvételével összefüggésben indított eljárást.

A müncheni ügyészség közlése szerint bizonyos körülmények arra utalnak, hogy a túlnyomórészt a bajor állam tulajdonában álló BayernLB szándékosan túl magas árat fizetett az osztrák HGAA-ért, ezért felmerül a hűtlen kezelés gyanúja. Német sajtóhírek szerint a hatóság elsősorban Werner Schmidt, a BayernLB tavaly februárban lemondott vezetőjének szerepét vizsgálja.

A bajor bankház 1,7 milliárd euróért szerezte meg a HGAA 67,1 százalékát két évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy terjeszkedjen a délkelet-európai régióban. Az egyebek között Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Montenegróban tevékenykedő, klagenfurti központú bank átvételét nagy sikerként könyvelte el a bajor tartományi bank mellett a müncheni kormány is. Előzőleg azonban az osztrák bankfelügyelet egy sor hiányosságot tárt fel a HGAA-nál, amelyek végül több száz millió euró költséget okoztak az új anyabanknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik