Üzleti tippek

Versenyhátrányban az európai cégek

A K+F-re alapozó európai cégek jelenleg versenyhátrányt szenvednek amerikai vagy ázsiai vetélytársaikkal szemben, a költséges és bonyolult európai szabadalmazási eljárások miatt.

Ma még minden tagállamban külön kell szabadalomért folyamodni, és műszaki szakfordítások is elég költségesek. Ha mindössze 6 uniós államban folyamodunk szabadalomért, az hétszer többe kerülhet, mintha az Egyesült Államokban vagy Japánban kérnénk oltalmat.

A magas költségek okozta versenyhátrány elsősorban a kkv-kat, az egyetemeket, illetve az induló vállalkozásokat sújtják, így azok nem részesülhetnek az egységes belső piac előnyeiből, derült ki a keddi uniós konferencián.

Az egységes közösségi szabadalom és az ehhez tartozó intézményrendszer megteremtése nemcsak a jogbiztonságot növelné, de megfizethető védelmet nyújtana a K+F-ben érintett – lehetőleg egyre nagyobb számú – vállalatoknak.

„Csak a K+F tevékenység ösztönzése, a tudásgazdaság kiépítése jelenthet versenyelőnyt Európának, és szolgálhatja a hosszú távú növekedésre alapozott, a munkahelyek megőrzését célzó európai stratégia érdekeit” – véli a konferencián részt vett Herczog Edit EP-képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik