Üzleti tippek

Nem kap pénzt a BorsodChem

Hosszú távú elkötelezettséget és munkahelymegőrzést vár el a magyar kormány a BorsodChem mindenkori tulajdonosától. Jelenleg az állam sem közvetlenül, sem a Magyar Fejlesztési Bankon, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a cégnek.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közleménye kitér arra is, hogy az állam nem tulajdonos a társaságban. Az NFGM kiemelt figyelemmel kíséri a társaság körül zajló eseményeket, a jelenlegi tulajdonosok és hitelezők, valamint a kínai befektetők közötti tárgyalásokat. A piaci szereplők közötti egyeztetésekbe ugyanakkor a kormány a jelen helyzetben aktívan nem kíván beavatkozni – áll a közleményben.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a vállalat iránti felelősségtől vezérelve a kormány eddig is több intézkedést tett: július 31-én például módosította az egyedi kormánydöntésről szóló szerződést. Ennek értelmében a 2009-2011 közötti időszakban a BorsodChem létszámvállalás tekintetében eltérhet az eredeti szerződéstől oly módon, hogy plusz egy év monitoring-időszak, 2012 során is vállalja az államháztartási bevétel kompenzációját a továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésével.

A kormány, tekintettel a válság hatásaira, lehetőséget nyújtott arra is, hogy a SMART pályázatokon támogatást elnyert vállalatok a megváltozott gazdasági körülményekhez igazíthassák szerződéseik teljesítését.

Amennyiben a BorsodChemnél a munkahelyek megőrzése érdekében szükségessé válik az állami beavatkozás, akkor egy tiszta tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrával rendelkező céggel a kormány kész tárgyalásokat folytatni – közölte az NFGM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik