Üzleti tippek

Kartellel gyanúsítják a Oneworldöt

Az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértésével vádol három európai légitársaságot. A testület feltételezése szerint a Oneworld légi szövetségben tömörült British Airways, az American Airlines és az Iberia együttműködése a transzatlanti járatokon kartellezésnek minősülhet, és hátrányos helyzetbe hozhatja a versenytársakat.

A bizottság a versenyszabályok megsértésével kapcsolatos vádakat írásban el is küldte a három légitársaságnak. A British Airways, az American Airlines és az Iberia még tavaly állapodott meg abban, hogy közösen üzemeltetnek járatokat az Egyesült Államok és európai városok között. A együttműködés a kereskedelmi, a marketing- és az üzemeltetési tevékenységre egyaránt kiterjed, és vonatkozik egyebek közt a menetrendek összehangolása mellett az árképzésre, illetve egymás járataira való jegyárusításra is.

A három légitársaság az együttműködést kiterjesztené Mexikóra, Kanadára, Norvégiára és Svájcra is, az Európai Bizottság ezt az együttműködést is vizsgálja. A bizottság idén áprilisban indított vizsgálatot a három légitársaság ellen annak megállapítására, hogy a szokványosnál jóval szorosabb együttműködés összeegyeztethető-e az unió versenyjogi előírásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik