Üzleti tippek

A MÁV állítja, nincs csődben

Nem felel meg a valóságnak a MÁV Zrt. csődhelyzetéről megjelent híresztelés. A cég pénzügyi helyzete stabil, fizetőképessége biztosított – adta ki közleményét a vasúttársaság.

A csütörtöki Magyar Nemzet egy minisztériumi háttéranyagra hivatkozva azt állítja: februártól nincs meg a fedezet a működés finanszírozására, “azaz nem jut bérre, energiára, megállnak a vonatok”. Nem lesz pénz a szükséges minimális üzembiztonsági beruházásokra, vagyis a pálya biztonságos fenntartására, holott ezt nemcsak a MÁV, hanem egyéb vasúttársaságok is igénybe veszik.

Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a Magyar nemzet információi nem egy minisztériumi anyagból származnak, ugyanakkor komolyabb beavatkozás nélkül a MÁV gazdálkodása valóban már a jövő év első félévében súlyos gazdálkodási krízishelyzetbe kerülhetne. Hozzátette: éppen ezért szükségesek kormányzati intézkedések, de ezek még a tervezési fázisban vannak. Tájékoztatása szerint a kormány három éves program keretében stabilizálná a MÁV helyzetét, átalakítaná egyebek közt a tarifa és a kedvezmények rendszerét, illetve a vállalati struktúrát.

A vasúttársaság közleménye arra tér ki, hogy az előző évek eredményes gazdálkodásának következtében a MÁV Zrt. likviditási helyzete 2009-ben rendezett, kötelezettségeinek eddig is és ezt követően is rendben eleget tett és tesz. Ennek, valamint közszolgáltatói státuszának köszönhetően a MÁV esetében a csődhelyzet nem értelmezhető kategória. A társaság gazdálkodási és likviditási helyzetéről folyamatosan tájékoztatja vezető testületeit, valamint az alapítói jogokat gyakorló Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot (KHEM).

A MÁV Zrt. és legnagyobb leányvállalatai – MÁV-START Zrt., MÁV-TRAKCIÓ Zrt., MÁV-GÉPÉSZET Zrt. – 2007. és 2008. évi gazdálkodása nyereséges volt, 2008-ban a MÁV Zrt. eredménye elérte a 41 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik