Üzleti tippek

Januárra elfogy a MÁV pénze

Csak a decemberi fizetések fedezete van meg a MÁV-csoportnál, januárban elfogy a pénz, s az év első hónapjában csődbe megy a magyar vasúttársaság - írta a Magyar Nemzet egy szakmai háttéranyagra hivatkozva, amely a közlekedési tárcától jutott el a laphoz.

A dokumentum alapján a lap úgy tudja, hogy februártól nincs meg a fedezet a működés finanszírozására, “azaz nem jut bérre, energiára, megállnak a vonatok”. Nem lesz pénz a szükséges minimális üzembiztonsági beruházásokra, vagyis a pálya biztonságos fenntartására, holott ezt nemcsak a MÁV, hanem egyéb vasúttársaságok is igénybe veszik.

Nem jut pénz az adósságok törlesztésére sem, ami a jövő évben 33,8 milliárd forint követelés megtagadása, valamint a közlekedési kormányzat által tervezett átalakításra sem.

A dokumentum felsorolja azokat a lépéseket, amelyek nélkül a MÁV Zrt. a jövő év elején finanszírozhatatlanná válik. Ekkor csődhelyzet alakul ki, amely nemcsak a jelenlegi anyacéget, de annak leányvállalatait is érinti – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik