Üzleti tippek

A BorsodChemet nem adják el a kínaiknak

A BorsodChem elutasította a kínai felvásárlási ajánlatot, inkább a finanszírozó bankokkal igyekszik megállapodni.

A BorsodChem együttműködő partnerének igen, többségi tulajdonosnak azonban nem fogadja el a főtulajdonos Permira csoport a kínai Wanhua csoportot, mert az jelenleg versenytársa a kazincbarcikai vegyipari cégnek – mondta el Wolfgang Büchele, a BorsodChem (BC) elnök-vezérigazgatója szerdán a Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Christian Neuss, a Permira kockázati tőkebefektetési társaság partnere a beszélgetésen elmondta, hogy a BorsodChem eladósodottsága nagyrészt a válság következménye, és a gazdasági fellendülés egészségessé teszi majd a hitelek arányát.

A tulajdonost képviselő partner közölte, hogy a BorsodChemet finanszírozó banki hitelezők “irányító testületében” október 6-ig kell megállapodni a lejáró hitelekről, és ezt követően további mintegy egy hét áll rendelkezésre arra, hogy a kölcsöntőkét, azaz mezzanine hitelt nyújtott hitelezőkkel, többek között a Wanhuával is megállapodjanak a nettó mintegy egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról. Ha nincs megállapodás, a BorsodChem sorsa a hitelezőktől függ.

Wolfgang Büchele utalt arra, hogy a hitel-megállapodás csúszása a beruházások elhalasztásához vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik