Üzleti tippek

Jogszerűtlenül rúgták ki a Nap-keltét?

Jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte-szerződés felmondása - döntött hétfői ülésén kétharmados többséggel a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége.

“Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik” – idézték a döntést.

Czeglédi László, a kormányoldal által delegált kuratóriumi elnök a tanácskozásról távozóban annyit közölt: jövő keddi ülésükön tekintik át az ügyvezető alelnök másfél éves tevékenységét; arra a kérdésre, hogy felmerült-e a választott vezető nélkül működő intézményt irányító Medveczky Balázs felmentése, azt közölte, „most nem”.

tartózkodás

Az FN.hu úgy tudja, hogy a négy fideszes delegált tartózkodott, míg a KDNP képviselője nem is vett részt a szavazáson.

Az előterjesztést meg nem szavazó öt – fideszes és KDNP-s – delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak – közölte egyikük, Balogh László elnökhelyettes; tájékoztatása szerint úgy látják, a döntés olyan jogkörökben jár el, amelyeket nem adott meg a testületnek a médiatörvény.

Hozzátette: az ülésen kiosztottak két előterjesztést, amelyek Medveczky Balázs ügyvezetői, illetve alelnöki posztról való felmentését tartalmazták, ám „a médiakoalíció tagjai”, az MSZP, az SZDSZ és az MDF delegáltjai „nem is vették elő” a kérdést.

Értetlenségének adott hangot az ügyben, hangsúlyozva, hogy a kuratóriumi elnökségnek jelenleg egyik tisztségből sincs módja felmenteni az ügyvezető alelnököt.

Múlt pénteken bontotta fel – ellehetetlenülésre hivatkozva – a Nap-kelte jövő év végéig szóló szerződését a Magyar Televízió; már aznap kibontakozott a vita a közmédium és a producer között, hogy ezt megfelelő módon tették-e, a kuratóriumi elnökségben pedig arról, hogy volt-e a lépéshez hatásköre az ügyvezető alelnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik