Üzleti tippek

Tavaly majdnem bedőlt a brit bankrendszer

Órákon, perceken múlott, hogy nem lett fizetésképtelen két brit nagybank – derült ki a brit jegybankelnök nyilatkozatából. Az állami segítség napokkal azután érkezett.

Tavaly ősszel két nagybankunk alig tudta előteremteni a működéséhez szükséges pénzt; először egy hétre, majd egy napra elegendő készletük volt. Majd hétfőn és kedden már egyik bank sem volt biztos abban, hogy megélik a nap végét – mesélt a BBC-nek Mervyn King, a brit jegybank, a Bank of England kormányzója a tavalyi év október 6-a és7-e eseményeiről.

Az állami segítség csak a HBOS (Halifax Bank of Scotland) és az RBS (Royal Bank of Scotland) kritikus percei után néhány nappal érkezett: a kormány 37 milliárd font értékű bankmentő csomagot hirdetett, tulajdonrészt szerzett a megrendült helyzetű RBS-ben, míg a HBOS a Lloyds TSB-vel egyesült.

A bankok összeomlásának következményeit is felvillantotta a jegybankelnök: a betétesek nem juthattak volna pénzükhöz a bankok fizetésképtelensége esetén, mert azokat a kormány befagyasztotta volna. Ekkor megrendült volna a bankrendszer egésze iránti bizalom. Békeidőben ennél rosszabb nem történhet – mondta a BBC-nek Mervyn King.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik