Üzleti tippek

Konferencia az információszabadságról

A tényfeltáró újságírás lehetőségei, nehézségei, valamint a közszféra titkai is napirendre kerülnek egy mai budapesti konferencián.

A World Wide Transparency címmel meghirdetett tanácskozás célja, hogy lehetőséget adjon a szakértők, a kérdéssel foglalkozó civilszervezetek, újságírók, a nyilvánosság ügye iránt érdeklődők találkozójára és az információszabadság hazai tapasztalatainak megvitatására – olvasható az eseményre készült összeállításban. A Jóri András adatvédelmi biztos hivatala által az információszabadság napja alkalmából szervezett konferencia célja az is, hogy szélesebb körben tegye ismertté: az adatvédelmi biztos épp annyira az információszabadság védelmezője, mint az adatvédelemé.

2003 óta szeptember 28-a az ismeretekhez, a tudáshoz való jog nemzetközi napja (International Right to Know Day), amelyet immár hetedik éve szerte a világon konferenciákkal, rendezvényekkel ünnepelnek az információszabadság hívei, támogatói. A mára már szinte mozgalommá váló kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben tudatossá tegye, milyen fontos egy demokratikus társadalomban a közhatalom, az egész közszféra átláthatósága, a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetősége – írták a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik