Üzleti tippek

Szigorodnak a cégek szabályai

Brüsszel hamarosan változtat a számlázás és az áfa szabályozásán, eddigi túlzottan megengedő szabályrendszerét szigorítani készül - hívja fel a figyelmet a PMX Consulting adótanácsadó cég.

A készülő szabálytervezet hozzányúlna az áfa irányelv teljesítési időpontra és számlakibocsátásra vonatkozó szabályaihoz, és szigorú, minden tagállam számára kötelezően alkalmazandó előírásokat vezetne be – ismerteti a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. sajtóközleménye.

A változtatások az unió 27 tagállamának eltérő szabályozása miatti ellentmondó jogértelmezések és jogalkalmazások kiküszöbölésére irányulnak, elsősorban a határon átnyúló ügyletek esetén, különösen a számlázás, és az áfa-elszámolás területén.

Szalai János, a PMX Consulting ügyvezető partnere szerint Magyarország sok tekintetben eminens, mert már most alkalmazza az uniós “javaslat” előírásait, ugyanakkor a tervezett változások itthon is minden cég, vállalkozás, szervezet működését alapvetően befolyásolják majd.

A belföldi ügyletek esetében újszerű lesz a vevő adószámának kötelező feltüntetése a számlán, az adómentes tevékenységek esetén is kötelező számlázás, vagy éppen az uniós szinten kötelezővé váló hatéves számlamegőrzési szabály. Bár a tervezetet még nem fogadták el az EU-ban, és így a jelenleg a parlament előtt lévő, 2010. január 1-jén hatályba lépő áfatörvény-módosítás nem is tartalmazza ezen változásokat, az időben történő felkészülés az adótanácsadó cég szerint hasznos volna minden érintett számára.

A PMX Consulting szerint az egyik legfontosabb változtatás, hogy uniós szinten egységessé válik az adófizetési kötelezettség keletkezésének – közhasználatú kifejezéssel a teljesítésnek – az időpontja, mind a termékértékesítések, mind a szolgáltatásnyújtások esetén, ideértve a folyamatos teljesítésű ügyleteket is. Ezt az időpontot kötelező lesz feltüntetni a számlán minden tagállamban. Egységesedik a számlakiállítás időpontjának a szabályozása is, ugyanis a tervezet szerint minden tagállamban kötelező lesz a teljesítést követő 15 napon belül kiállítani a számlát. Ezek Magyarországon már most is alkalmazandó szabályok, így nem jelentenek a magyar adóalanyok számára a jelenlegi helyzethez képest többlet adóterhet – mutatott rá Szalai János.

Ezzel szemben már a hazai vállalatokra nézve is jelentős változás az az előírás, hogy az adóalany szervezetek közötti számlának (B2B) kötelező tartalmi eleme lesz a vevő adószáma. Továbbá a kizárólag, vagy főként adómentes értékesítést végző szervezetek (például a bankok, biztosítók, alapkezelők) számára lényeges, és az alapvető bizonylatolási folyamatukat érintő tervezet, hogy az adómentes ügyletek esetében is legalább egyszerűsített számlát kell majd kibocsátani, s az adómentes ügyletekről kiállított számlán a mentességet kötelezően “EX” megjelöléssel kell jelezni. Fordított adózás alá eső ügyletekről kibocsátott számlán pedig szintén kötelezően fel kell tüntetni az “RC” megjelölést, ez fogja a tranzakció fordított adózási jellegét jelölni a számlán.

A tervezet szerint a külföldi devizában kiállított számlák esetén az áfa összegét az Európai Központi Bank által jegyzett árfolyamon kell majd átváltani forintra. A tervezet a számlamegőrzési kötelezettség szabályait sem hagyja érintetlenül, ugyanis hatéves megőrzési kötelezettséget ír elő minden tagállam számára azzal, hogy egyértelművé teszi, hogy az elektronikus úton is teljesíthető.

A tagállamoknak az ismertetett szabályokat a közeljövőben át kell ültetniük nemzeti jogi szabályrendszerükbe. A PMX Consulting 16 éve kínál adó- és adójogi tanácsadási szolgáltatást magyar, valamint multinacionális társaságok, külföldi befektetők részére, Magyarországon több mint száz multinacionális és magyar nagyvállalat tartozik ügyfelei közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik