Üzleti tippek

Párkeresés 0 forinttól félmillió forintig

Egyre több ingyenes, fizetős és "elitnek" kikiáltott társkereső szolgáltatás jelent meg a piacon, ha nem vigyázunk, közel félmillió forintot is elkérhetnek tőlünk néhány randevúért. Feltérképeztük a magyar párkeresési szolgáltatók piacát. Buktatók és jó tanácsok az FN.hu-n!

A társkereső klubokban és internetes ismerkedős oldalakon százezrek adják ki személyes adataikat annak reményében, hogy rájuk talál a szerelem. A társkeresés azonban nem az a terület, ahol a magasabb ár feltétlenül garanciát jelent a jó minőségre. Az FN.hu utánajárt, mire kell figyelni, ha valaki úgy dönt, nem bízza a véletlenre élete párjának megtalálását és közvetítő irodához vagy internetes társkereső szolgáltatóhoz fordul.

A közvetítésért nagy árat fizethetünk

Nem tipikus, mégis figyelemre méltó Tánczos Anikó esete, aki több mint két hónapja regisztrált az Elite-Contact Club társkeresőnél, ahol 60 ezer forint ellenében a honlap adatbázisához való éves hozzáférést ígértek neki. „A club vezetője, Bajor Marianna egy szépen berendezett lakásban fogadott, rövid beszélgetés után kifizettem neki a pénzt, a feltételekről szerződést nem írtunk, számlát pedig nem kértem” – meséli a hölgy, aki azóta is hiába várja a honlaphoz való hozzáférési kódot. Anikó tapasztalata alapján az Elite-Contact Club árszabása nem egyértelmű. „Amikor felvettem az irodával a kapcsolatot, még 400 ezer forintról volt szó, ezért az összegért a megadott paraméterek alapján szerveztek volna randevút lehetséges partnerekkel. Amikor közöltem, hogy ennyiért nem tartok igényt a szolgáltatásra, a club vezetője felajánlotta, hogy 60 ezer forintért, ha aktív közvetítést nem is, de az adatbázishoz való passzív hozzáférést tudja biztosítani. Anikó azonban nem kapott semmit, és most próbálja a többi károsulttal összefogva visszakapni a befizetett pénzt.

Hova Fordulhatunk?

Ha bármilyen visszaélést tapasztalunk, vagy úgy érezzük, hogy a szerződésben rögzített feltételeket az iroda nem teljesítette, forduljunk a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez, ahol panaszt tehetünk és kivizsgálják az ügyünket. Lapunk megkeresésére Kathi Attila, a felügyelőség szóvivője elmondta, hogy eddig nem érkezett hozzájuk társkereső irodával kapcsolatos panasz, bár lehetnek elszigetelt esetek. Nehéz eredménykötelmet kikötni egy ilyen irodánál, hiszen a párkeresés szubjektív dolog, ugyanakkor az ingatlanirodákhoz hasonlóan figyelnünk kell arra, hogy a szolgáltató hány kiközvetítésre, programra és milyen feltételekkel vállal felelősséget – hívja fel a figyelmet a szakember. Egy-egy ilyen szerződésnek adatvédelmi nyilatkozatot is kell tartalmaznia, amelyben szerepelnie kell a célhoz kötöttségnek, tehát csak meghatározott célra és a szerződésben rögzített időtartam alatt használhatják személyes adatainkat.

Gábor szintén ennél a társkereső irodánál regisztrált körülbelül másfél évvel ezelőtt, ahol szerződésben rögzítették, hogy 400 ezer forintért két éven át próbálnak partnert közvetíteni számára. Mindössze négy lányt tudtak neki bemutatni, akiknél már az első találkozás alkalmával kiderült, hogy az iroda semmilyen előzetes egyeztetést nem végzett a paraméterekkel kapcsolatban. A legfelháborítóbb az volt, hogy az iroda vezetője nem tájékoztatta az ügyfeleket arról, hogy cége csődeljárás alatt áll, sőt közben még az irodát reklámozó interjúkat is adott – meséli az érintett.

A cég vezetője, Bajor Marianna a vádakra reagálva elmondta: eredeti cége valóban megszűnt, de másik néven továbbra is tevékenykedik, erről azonban bővebben nem kívánt beszélni.
“Vannak olyan, egyűttműködésre képtelen, problémás emberek, akik éretlen személyiségük és saját kudarcuk okát nem magukban, hanem a körülményekben keresik. Nem a valódi megoldást, hanem a hibát keresik, másokban. Ők azok, akik nem élnek, hanem visszaélnek a lehetőségekkel. Mindkét feljelenő az utóbbiak közé tartozik” – mondta.

A párkeresés rendkívül érzékeny téma, így még a jogilag feddhetetlen és rendezett anyagi háttérrel rendelkező irodák ügyfeleiben is maradhat hiányérzet. Anett a Duals társkereső irodánál regisztrált, ahol alapvetően meg van elégedve a szolgáltatással, mégis úgy érzi, az iroda az évi 65 ezer forintért lehetne aktívabb is. Kéthavonta van lehetőség szervezett társas rendezvényekre, ezeknek a találkozásoknak azonban szerinte sokkal irányítottabbnak kellene lenniük. A programokon nem „beszéltetik” az embereket, sokan csak feszengve álldogálnak, próbálnak kontaktust teremteni, de ha valaki zárkózott, akkor nem túl sok esélye van. Jó lenne, ha az iroda más területen is proaktívabb lenne, kiküldené például az új tagok adatlapját, jobban reklámozná őket – tette hozzá.

Saját magunk „kerítőnői” lehetünk

Az internetes párkereső oldalak világában már nem várhatunk el ennyi segítséget. Ezek a szolgáltatások általában ingyenesek, jelképes összegért azonban számos „kényelmi” funkciót kapunk. Nagy előnye a hagyományos irodákkal szemben, hogy közvetlenül levelezhetünk a számunkra szimpatikus jelölttel és nem kell harmadik felet bevonni szívügyeinkbe. Hátránya ugyanakkor, hogy az első találkozásig nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban azzal a személlyel vettük-e fel a kapcsolatot, akinek a fényképét az adatlapon látjuk. Nem gyakori, de előfordul, hogy szakítás után valaki úgy áll bosszút, hogy volt barátja, barátnője „nevében” létrehoz egy hamis adatlapot és ezzel garázdálkodik. Markovics András, az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. szakembere szerint ilyen személyes adatokkal való visszaélésből havonta egy rendőrségi ügy szokott lenni.

Párkeresés 0 forinttól félmillió forintig 1

„A visszaélések számát az előfizetési díjhoz kötött VIP-szolgáltatásokkal küszöböljük ki. Bruttó 500 forintért nagyobb levelezési tárhelyet, korlátlan levélküldést biztosítunk, és lehetővé tesszük, hogy az illető láthassa, ki az, aki megnézte az adatlapját. Azt tapasztaltuk, hogy a VIP-felhasználók körében egyáltalán nem fordulnak elő kamufeltöltések, bankkártyával való visszaélésre azonban már volt példa” – mondta.

Hamis adatbázisokat nemcsak rosszindulatú magánszemélyek, hanem társkereső szolgáltatók is létrehozhatnak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legutóbb 2008 márciusában leplezett le ilyen esetet. A Digitania Kommunikációs Zrt.-t a kiszabható legmagasabb büntetési tétellel, a cég éves nettó árbevételének tíz százalékával sújtotta. A közel 64 millió forintos bírságot a Digitania “sms magic” nevű szolgáltatása miatt szabták ki. A hirdetésekben jellemzően több hölgy fényképe volt látható, mellettük 1-2 mondatos bemutatkozó szöveggel. A GVH vizsgálata megállapította, hogy a reklámokban megjelent hölgyek fotói nem minden esetben voltak valósak, azokat gyakran reklámügynökségek készítették. A hölgyek bemutatkozó üzeneteinek többségét pedig a szolgáltató a kreatív kampány részeként alakította ki.

Kevés a romantika

Virtuális ismerkedés esetén éppen az ehhez hasonló hamis adatbázisok miatt fordulhatnak elő kellemetlenségek. A MediaQ által készített kutatásból, amely a magyar online párkeresési szokásokat vizsgálta, kiderült, hogy a válaszadók egytizedével előfordult már, hogy amint meglátta a rá várakozó jelöltet, az oly riasztó volt, hogy köszönés nélkül elmenekült a tetthelyről. Persze a többség tapasztalatai pozitívabbak, sokan összebarátkoztak a randi után és egyötödük vallotta: a találkozáskor első látásra szerelmes lett.

A kutatás rávilágít, hogy a jelöltek nem utolsó mentsvárként döntenek az internetes társkeresés mellett. A válaszadók ötödének jelenleg is van párkapcsolata, negyedük 1-6 hónapja szakított előző kedvesével. A megkérdezettek a romantikának tulajdonították a legkisebb jelentőséget, a hűséget pedig pont a házas vagy élettársi viszonyban élők értékelték a legalacsonyabban.

A magyarországi társkereső szolgáltatók piaca még egyáltalán nem telített, jóllehet a piac egyre inkább szegmentálódik. A párkereső oldalak különböző korosztályokra és eltérő jövedelmi helyzetű emberekre koncentrálnak. Az internetelérés növekedésével a siker egyre inkább azon múlik majd, hogy mennyire tartják reálisnak és tisztának a regisztrálók az adott oldal adatbázisát.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Ha az ingyenes lehetőségek helyett egy magát exkluzívnak nevező, személyes odafigyelést ígérő iroda mellett döntünk, néhány dologra feltétlenül érdemes odafigyelnünk. Kezdjünk gyanakodni, ha az iroda nem köt velünk szerződést az összeg átvételekor és a szolgáltatás feltételei nincsenek írásban rögzítve. Akkor sem biztos, hogy a megfelelő helyre fordultunk, ha a külön erre a célra kialakított üzlethelyiség helyett saját lakásában fogad minket az „irodavezető”. Regisztráció előtt érdemes tisztázni, hogy az adott összeg időintervallumra, vagy a kiközvetített partnerek számára vonatkozik-e.

Internetes társkereső oldalak esetén a honlapon jelzik az oldalra felregisztrált nők és férfiak számát, ezek az adatok azonban megtévesztőek lehetnek. Általában az oldal indulásától számított összes regisztráció számát tüntetik fel, ez természetesen sokszorosa az éppen aktuális aktív párkeresők számának. A nemek aránya általában 50-50 százalék, de ez nem jelenti azt, hogy a korcsoport is ilyen kiegyensúlyozott. Számítani kell arra, hogy 30 éves kor alatt több a férfi, 30 felett pedig több a női regisztráló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik