Üzleti tippek

Körhintacsalásból él a kínai maffia

Százmilliárd euróval, azaz egyévnyi magyar GDP-vel rövidítik meg évente az európai államokat az úgynevezett körhinta-csalás módszerét alkalmazó, áfával és importvámmal trükköző bűnözők – kínaiak és mások – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

Hatalmas raktártelep terjeszkedik Budapest X. kerületében, a Száva utca és a Szállás utca határolta területen. Rengeteg kínai hátterű kereskedőcég dolgozik itt. Van olyan cipő-nagykereskedés, ahol szép sorban kiállítják a raktárban a lábbeliket, amelyeket azonban nem páronként, hanem konténerenként lehet megvásárolni.

A vámosok 2009. július 28-án, a hajnali órákban e területen hajtottak végre rajtaütést, és felszámoltak három, alapvetően ruházati cikkekkel, háztartási eszközökkel foglalkozó, vámot és adót csaló, távol-keleti szervezett bűnözői csoportot. A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 64 helyszínen, 210 emberrel végezte azt az összehangolt országos akciót, amellyel összesen 4,8 milliárd forint adóhiányt okozó bűnszervezeteket ért tetten. A sikeres rajtaütés közben csak egy magyar pénzügyőr nyomozó sérült meg, mert egy kínai árus beleharapott, 8 napon belül gyógyuló sebesülést szenvedett.

A leleplezetteknek azokat a számlákat, dokumentumokat sem sikerült eltüntetniük, amelyeket az emésztőgödörbe hajítva szerettek volna megsemmisíteni. Mint ahogy a VPOP tájékoztatójából kiderül, a felszámolt három csoport hamis okmányok segítségével, 2006 óta hozta forgalomba az import áfa megfizetése nélkül az árukat. Felesleges költségekbe a milliárdos érték ellenére sem verték magukat a bűnözők: a vámosok megdöbbenve látták, hogy a raktár őrzésében segédkező kínaiak egyike madárcsapdákat helyezett el a telepen, és az elkapott galambokat fogyasztotta.

A kínai maffiát – Operation Beijing, azaz Peking-munkafájl elnevezésű projektjével – évek óta üldözi a hágai központú európai nyomozószerv, a European Police Office, röviden Europol. A magyar pénzügyőrök e hatóság mobil munkacsoportjával már tavaly novemberben is akcióztak, most pedig tíz személyt (nyolc kínait, egy vietnamit és egy magyart) fogtak el. A bűntények feltárása közben Magyarországon kívül osztrák, cseh, szlovák és német szálat is kellett követni. Miképpen anno a magyar Siemens súlyos számlázási botrányában, úgy ebben a történetben is használtak „hajléktalan üzletembereket”, azaz olyan hajléktalanokat, akik párezer forintért a nevüket adták cégalapításhoz, majd hatalmas összegek átutalásához. Vannak további körözött személyek, akiknek az elfogása nem lesz könnyű.

Bár a szakemberek szerint egy-egy sikeres akció után érezhetően áruhiány alakul ki a hazai kínai piacokon, illetve megemelkednek az árszintek, a hatalmas fogás ezzel együtt is csak csepp a tengerben. Stephan Palm, az Europol vezető elemzője szerint az uniós tagállamok költségvetésének évente 80–100 milliárd euró kárt okoz az úgynevezett körhinta-csalás – ez az összeg nagyjából a teljes magyar GDP-vel egyenlő.

A módszer lényege, hogy az áru minél többet érjen, amikor elhagyja az országot. Ezáltal sok forgalmi adót lehet visszaigényelni. Ugyanakkor minél kisebb értékre próbálják beállítani, amikor behozzák az unióba, annak érdekében, hogy kevesebb vámot és import áfát kelljen fizetni érte. A körhinta-csalásokban minimálisan három cég aktív, vagy olykor vétlen közreműködését igénylik, van benne egy exportőr és egy importőr kereskedelmi cég, illetve az egyik országában legalább még egy (de jellemzően 8–10) további eladó/vevő.

Mint egyik szakértő rámutatott: ezekben az adócsalásokban az a különösen penetráns, hogy az elkövetők nem pusztán elmulasztják az adóik megfizetését, hanem mások által befizetett közpénzeket szívnak ki a rendszerből – olvasható a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában.

(A lap legfrissebb számában konkrét eseteken keresztül mutatja be a körhinta-csalást; megtudhatja azt is, milyen gyanús jelek utalnak a módszerre, és mi akadályozza leginkább a maffiaeljárás felgöngyölítését. A Figyelőből megtudhatja, milyen szerepet tölt be a hamburgi kikötő és a német rendőrség a kínai maffia munkájában, és Budapest miért kiemelt hely Európában a hasonló bűntények számára.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik