Üzleti tippek

Felére csökkent a K and H nyeresége

A K and H csoport 13,5 milliárd forint adózás előtti, illetve 8,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első félévben , ami 51,6, illetve 54,2 százalékkal marad el a tavalyi első félévitől - jelentette be csütörtökön Budapesten Marko Voljc, a K and H csoport vezérigazgatója a konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatokat ismertetve.

Az eredményt a céltartalékképzés rontotta, a bankcsoport az első félévben ugyanis jelentős, 19 milliárd forintnyi céltartalékot képzett, míg tavaly ez a tétel 200 millió forinttal javította az eredményt.

A nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a tavalyi utolsó negyedév óta folyamatosan romlott, s a 2008. szeptember végi 2,21 százalékról az idén június végére 3,99 százalékra emelkedett. Ez főképp a lakossági portfólió romlásának következménye, ahol az NPL ugyanezen időszakban 1,31-ről 4,44 százalékra emelkedett, de még mindig kedvezőbb a piacinál – mutatott rá Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője.

Véleménye szerint további romlásra lehet számítani, de már nem a devizahatás, hanem a várhatóan növekvő munkanélküliség miatt.

A K and H csoport a vezérigazgató értékelése szerint mindezek ellenére jól teljesített: konszolidált mérlegfőösszege éves szinten 27 százalékkal bővült, működési eredménye 18 százalékkal nőtt, piaci részesedése pedig – a vállalati hiteleket kivéve – minden szegmensben emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik