Üzleti tippek

Uniós támogatás – nem minden nyertes kért belőle

Hogyan boldogultak az első uniós pályázati nyertesek? Az FN.hu utánajárt, a tizenkét nyertesből találomra négyet keresett meg. Három cég életébe hozott komoly segítséget az európai uniós támogatás, míg a negyedik cégvezető annak örül, hogy mégsem vette igénybe a megnyert pályázati pénzt. Szerinte teljesíthetetlenek a feltételek. A válság, különböző mértékben ugyan, de mindegyik céget érintette.

Nem azt tartja szerencséjének az isaszegi Renovál 2002 Kft. cégvezetője, Kerekes Zoltán, hogy az elsők között és mindjárt egymás után három pályázatára is támogatást nyert. Hanem azt, hogy nem volt pénze a megvalósításra, így nem is vette igénybe az EU-s pénzeket. Meg van róla győződve, hogy a pályázatírója által kiagyalt fejlesztések mondvacsináltak és feleslegesek voltak.

renoval kft.

Először céges tanácsadásra nyert 50 százalékos támogatással 728 ezer forintot.Weblapszerkesztéshez és ISO minőségbiztosítás kiépítéséhez is kapott volna segítséget, de egyik lehetőséggel sem élt.

Egyik sem lendített volna túl nagyot homlokzati szigeteléssel és épületszerkezeti lakatos munkákkal foglalkozó cégén, állítja. Akkorát meg végképp nem, hogy az öt évre bevállalt létszám- és bevételnövekedést teljesíteni tudja, főleg úgy nem, hogy menet közben megnövekedtek a vállalkozói terhek.

A szombathelyi Meliorációs és Rekultivációs Kft. támogatás nélkül is megvette volna az útépítéshez nélkülözhetetlen gépeket. De a vállfagyártással foglalkozó szigetszentmiklósi Famü Kft. és a műszaki tervezésben utazó nyíregyházi Art Vital Kft. nem tudta volna meglépni nagyberuházását.

A 2004 május 13-i ünnepélyes kihirdetés óta mindhárman több pályázat megvalósításán vannak túl, és nagy segítségnek tartják a támogatásokat, de azért megemlítették, nem könnyű teljesíteni a kiírásokban szereplő növekedési előírásokat.

Kötelezettség kontra vállalkozói kedv

Jók lennének a pályázatok, csak a vállalások rizikósak, állapítja meg Tóthné Vona Erika a Famü Kft. cégvezetője. Öt évre előre árbevételt tervezni képtelenség, amikor csak két-három hónapra előre látni a megrendeléseket, ért vele egyet Végh József az Art Vital Kft. vezetője, függetlenül attól, hogy tizenöt éve ilyen körülmények között is jól működik a cégük.

Uniós támogatás – nem minden nyertes kért belőle 1

A Famü szívesen pályázna még, de mégsem vág bele újra, mert nem biztos benne, hogy minden elvárást teljesíteni tudna. Az EU-s támogatásokhoz kapcsolt új, a kezdetinél nagyobb teljesítési kötelezettségek kicsit lehűtötték az Art Vital vállalkozói kedvét is. Ezért az első siker óta szinte csak kisebb összegű pályázatokat adtak be, mert azokhoz arányosan kisebb volt a vállalás is.

Egyetlen nagyobb volumenű pályázatukról nemrégen tudták meg, hogy sikerült. Nem kis fejtörést okozott nekik annak eldöntése, bele merjenek-e vágni az elvárások, na meg a megváltozott gazdasági körülmények miatt. A tavalyi pályázatbeadás óta ugyanis rengeteg lett a kinnlevőségük, ami az önrész előteremtésében okoz nehézséget. Végül szerződtek, mert az első pályázat sikere alapján bizakodnak, ha nem is teljesen biztosak a sikerben.

Profitáltak

meliorációs KFT. ésrekultivációs kft

Kompakt újrahasznosító törőgépre kapott 49,02 százalékos, 25 millió forint értékű támogatást először, majd további négy gépvásárlásra. Létszáma ötvenről hetven főre bővült a válság előtt, azóta visszaesett a forgalma.

Az első három-négy évben nagy segítség volt a Meliorációs és Rekultivációs Kft.-nek a törőgép. Mert már nemcsak részfeladatokat tudtak elvállalni, sorolja Vadász László végvezető, hanem komplett útépítési munkákat is, emiatt kedvezőbb árat ajánlhattak. Sok új megbízást szereztek, s a létszámuk is növekedett.

A Famünél szintén felfutott az új üzemcsarnokban a vállfagyártás, új dolgozókat vettek fel. Sőt mivel volt rá helyük, az eddigiek mellé még egy üzletágat be tudtak fogadni, horgászdobozok gyártásába kezdtek, amire sok megrendelésük érkezett.

ART vital kft.

Az első nyertes. Hálózati együttműködéshez (10 taggal) közös iroda kialakítására nyert 50 százalékos, 50,28 millió forintos támogatást. Létszáma nem csökkent a válsággal, sem megrendelései száma. Több kisebb pályázat után nemrégen az első hálózati fejlesztéshez hasonló, 30 milliós klaszter pályázatra szerződött.

Az Art Vital új irodájában a már tíz éve együttdolgozó műszaki tervező cégek az egymás mellett végzett munka előnyeit tapasztalhatták meg. Sokkal eredményesebbek lettek, mint korábban, amikor nem volt közös irodájuk. A marketingfejlesztéssel pedig jelentősen nőtt ismertségük. Közvetett úton is származott előnyük az uniós pályázatokból, ugyanis egyre több önkormányzati megrendelést kaptak a településfejlesztési pályázatokból adódóan.


Nyertesek a válságban

Tavaly ősz óta Vadász László útépítő cége már nem tudja maximálisan kihasználni a gépeit, mert a válság miatt az építőipar nagyon leült, jóval kevesebb a megrendelésük, a létszámuk is csökkent, de azért talpon vannak.

famü kft.

– Először menedzsment-, marketing- és értékesítési tanácsadásra kapott 47,69 százalékos, 1,2 milliós támogatást. Nagy kiugrásuk a következő pályázat, az új üzemcsarnok megépítése. Dolgozóik száma 31-ről 42-re emelkedett, majd visszaesett 31-re.

A vállfagyártóknál is visszaesett a megrendelés, ezért veszélybe került egyik pályázati vállalásuk, amire enyhítési kérelmet adtak be.

Pozitív választ kaptak, így nem évente, hanem öt év átlagában kell teljesíteniük a beígért létszámnövekedést. Ezt az előző évek felfutásával teljesíteni tudják.

A tervező cégnél nem csökkent a megrendelések száma az önkormányzati pályázati fejlesztések miatt. Viszont az új partnerek csak nagy késéssel tudnak fizetni, ezért jelentősen felhalmozódott az Art Vital kinnlévőségi állománya. Hogy dolgozóikat ne kelljen leépíteni, munkahelymegtartó pályázatot igényeltek és kaptak.

A pályázatokból végül nem kérő Renovál alvállalkozókra és alkalmi munkásokra rendezkedett be, saját alkalmazottat már nem tud fizetni. Régi megrendeléseit meg tudta tartani, s továbbra is csak ez a célja, növekedni nem akar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik