Üzleti tippek

Űrtávközlő központ lesz Bátonyterenyén

Félmilliárd forintos EU-s támogatással épülhet Bátonyterenyén műholdas űrtávközlési földi állomás. Az űrtechnológiára szánt félmilliárd forint 12-15 munkahelyet teremt, ezzel valamivel több mint 33 millió forintból létesül egy álláshely.

A bátonyterenyei műholdas űrtávközlési földi állomásra félmilliárdos uniós támogatás jár – a pályázati cél az volt, hogy a nyertes átfogó segítséget adjon a leghátrányosabb kistérségnek. A létesítmény a cégvezető szerint legfeljebb 15 embernek fog majd munkát adni a nógrád megyei településen, ezzel valamivel több mint 33 millió forintból létesül egy álláshely.

Az űrtávközlési földi állomás azt jelenti, hogy a beruházó – az eVision Kft. – a legmodernebb, tűéles képet adó HD-technológiával szórhat majd televíziós műsort.

Helyi reakciók

Az önkormányzat az iparűzési adóból számít bevételei növekedésére, de az nem egyértelmű, mekkora rész jár majd a cég tevékenysége után. Ha ugyanis egy cég székhelye és telephelye nem egy településen van, akkor az iparűzési adót megosztva kell fizetni, vagy eszköz-, vagy bérköltség-arányosan.

A székhelyáthelyezés kapcsán az APEH vizsgálatot indított az eVision Kft.-nél. A cégvezető szerint jelentéktelen, évekkel ezelőtti kihágást találtak náluk, és azóta sem szállnak le róluk. Az APEH, mivel az ügy még folyamatban van, nem adott felvilágosítást.

Forrás: FN.hu

Forrás: FN.hu

Nem volt ellenvetés

Bátonyterenye egyik komoly előnye a beruházó szempontjából, hogy a leghátrányosabb térségnek számító Nógrád megyében található, így akár 50 százalékos EU-s támogatást lehet kapni, míg máshol csak 30 százalékost – tudtuk meg Rákár Gábortól, az eVision Kft. ügyvezető igazgatójától. Az általuk tervezett műholdas jeladó állomást az országban egyébként bárhol fel lehetne építeni.

S hogy az EU miért támogatja félmilliárd forinttal, hogy egy magyar cég minőségi tévéadást tudjon biztosítani? A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az FN.hu kérdésére annyit közölt: iparági megkötés nélkül írták ki a felhívást. E szerint bármilyen vállalkozás pályázhatott, kivéve azokat, akiknél a bevétel több mint 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik