Üzleti tippek

Indul a nagyvállalati 4+1 munkahelymegőrző program

Augusztus 24-től a 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok is pályázhatnak a négy nap munka egy nap képzés programra. A munkahelymegtartásra 10 milliárd forintos EU-s pályázati forrás áll rendelkezésre. A pályázatokat gyorsan kell elkészíteni, mert a beadási határidő szeptember 14.

A négy nap munka egy nap képzés munkahelymegtartó programra a kkv-k már május végétől pályázhattak, 20 milliárd forintos keretösszeggel. Most a nagyvállalati szektor is csatlakozhat 10 milliárd forintos uniós támogatás erejéig.

Ebből egyelőre 2,5 milliárdra írtak ki pályázatot, tájékoztat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A program lényege, hogy a válsággal terhelt cégek foglalkoztatási terhe enyhüljön. Ezért a bérköltséget csak négy napra kell fizetniük a nyertes pályázóknak, az ötödik, képzési nap bérköltségét, és az oktatás költségeit pedig részben, vagy egészben az EU-s pénzek biztosítják.

Kik jelentkezhetnek és mire

OKJ-s és akkreditált szakmai képzések, továbbá idegen nyelvi, informatikai, és a szakképzésbe való bekacsolódáshoz szükséges alapképzés vehető igénybe. Egy pályázó maximum 600 millió forint támogatásban részesülhet, és akár az ötödik napi képzéshez kapcsolódó teljes költségre megkaphatja a támogatást.

Pályázhatnak a legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok és szövetkezetek. Kht-k és non-profit szervezetek nem vehetnek részt ebben a programban. A pályázatokat 2009. augusztus 24. és 2009. szeptember 14. között lehet benyújtani.

A képzési költségek mellett a képzésben résztvevőknek a képzésben és a vizsgán való részvételével, a felkészüléssel és a képzéshez kapcsolódó tevékenységekkel eltöltött munkaidőre jutó bruttó bére és közterhei támogathatók.

A pályázó nagyvállalat a teljes létszámára is kérhet támogatást, vagy meghatározhatja, mely telephelyeit, divízióit kívánja bevonni a programba.

Természetesen utóbbi esetekben a projekt időtartamának kétszeresére vonatkozó létszámmegtartási kötelezettsége is csak a telephely, divízió létszámára vonatkozik.

Lehet folytatása

A 4+1-el a válságkezelés részeként rövidtávon az újabb leépítéseket szeretné megelőzni a kormány. A képzettségi szint emelkedésétől pedig hosszú távon a cégek versenyképességének növekedését remélik, valamint hogy a programban részt vevő dolgozók könnyebben meg tudják tartani munkahelyeiket. A munkahelymegőrzés kiemelt uniós támogatási cél.

A közeljövőben további 7,5 Mrd forintnyi forrással újabb kiírásokra számíthatnak a nagyvállalatok. Amennyiben a pályázók kimerítenék a rendelkezésre álló 10 Mrd-os keretet, úgy az NFÜ-nek lehetősége van kormánydöntést kérni újabb források átcsoportosítására.

A felhívások teljes szövege, a pontos támogatási feltételek az NFÜ honlapján, TÁMOP-2.3.3.B-09/3 és 4 alatt olvashatók.

A támogatás megszerzéséhez DFT-Hungária most térítésmentes segítséget nyújt, és ingyenesen vállalja minden vállalkozás számára a pályázatok beadásának menedzselését. A szolgáltatást a 06 20 338-0696 telefonszámon és a tamop@dft-hungaria.hu e-mail címen lehet igényelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik